Tiistaina 10. maaliskuuta vietetään kansainvälistä lankapuhelinpäivää. Tänään on siis oiva syy soittaa lankapuhelimella, jos vain vielä omistat sellaisen. Lähes 150 vuotta sitten keksitty lankapuhelin on jäämässä historiaan.
Lankapuhelimen aikakausi Euroopassa alkoi kesällä 1877, kun puhelinta esitettiin Plymouthissa Britanniassa laitteen keksijä Alexander Graham Bellin toimesta.
Puhelinta kokeiltiin samana vuonna myös Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa. Puhelininnostus noteerattin myös Suomessa. Virallisessa lehdessä kirjoitettiin ”telefonista” syyskuussa 1877. Nimen suomenkieliseksi vastineeksi tarjottiin ”pitkäkorvaa”.
Suomessa ensimmäinen puhelinlinja pystytettiin joulukuussa 1877. Helsinkiläinen metallitehtailija Johan Nissinen rakennutti puhelinlinjan Annankadun ja Eerikinkadun kulmassa sijaitsevan tontin yli tehtaan konttorista myyntitiloihin.
Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien lankapuhelimien määrä oli suurimmillaan Suomessa 1990-luvun alkupuolella. Tuolloin talouksista 94 prosentilla oli ainakin yksi lankapuhelin käytössä.
Matkapuhelimet kuitenkin muuttivat tilanteen nopeasti. Jo 1998 matkapuhelinliittymien määrä saavutti lankaliittymien määrän. Nykyään lankapuhelinten osuus puheliikenteestä on Suomessa enää noin 3 prosenttia.