Pääministeri Antti Rinne (sd.) uskoo, että EU myöntäisi lisäajan, jos Britannian pääministeri sitä pyytää lokakuun loppupuolella.
Britannian parlamentti on aiemmin hyväksynyt lain, joka velvoittaa pääministerin hakemaan kolmen kuukauden lisäajan, jos parlamentin alahuone ei ole hyväksynyt erosopimusta lokakuun 19. päivään mennessä. Näin vältettäisiin Britannian hallitsematon ero Euroopan unionista.
Rinne arvioi, että EU-maat hyväksyisivät pyynnön tällaisessa tilanteessa.
Rinne tapasi perjantaina Brysselissä EU:n brexit-neuvottelijan Michel Barnierin.
– Muiden jäsenmaiden kesken on aika paljon turhautumista. Mutta jos lisäajan pyytäminen tulee tällaisen prosessin kautta, että parlamentti laittaa pääministerin pyytämään, en usko, että lisäaikaa tyrmätään, Rinne sanoi toimittajille Brysselissä.
Rinne pohtii, ettei kuitenkaan tiedä, onko lisäajasta mitään hyötyä.
– Minun kantani Suomen pääministerinä on, että jos tällainen pyyntö tulee, se kolme kuukautta on järkevää antaa, Rinne sanoo ja painottaa, että eduskunnan suuren valiokunnan pitää vielä käsitellä asia.
Rinne on tavannut eilen ja tänään Brysselissä keskeisiä EU-vaikuttajia. Torstaina hän keskusteli komission tulevan puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa vajaan kahden tunnin ajan muun muassa lähivuosien budjetista.
Rinteen ja Macronin takarajaan ei enää palattu
Rinteen ja Ranskan presidentin Emmanuel Macronin huomiota herättänyt takaraja ei pääministerin mukaan herättänyt Michel Barnierissa kysymyksiä.
Pääministeri sanoi viime viikolla Pariisissa, että Britannian pitäisi toimittaa esityksensä kovan eron välttämiseksi 30. syyskuuta mennessä. Rinne ei enää mainitse tarkkaa takarajaa, vaan sanoo, että esitykset tarvitaan mahdollisimman nopeasti.
EU tarvitsee hänen mukaansa aikaa ehdotusten vaikutusten arviointiin. Rinteen mukaan ei näytä siltä, että konkreettisia esityksiä saataisiin vielä syyskuun loppuun mennessä.
– Arviointiin ja vaikutusten analysointiin tarvitaan viikkojen työ. Tämä on se huoli, minkä takia Pariisissakin sanoin, että esitysten tulo mahdollisimman nopeasti on oleellista.
"Tarkoitus luoda painetta"
Britannia on toimittanut EU:lle joitain dokumentteja, mutta ne eivät Rinteen mukaan vielä auta eteenpäin.
– Tarkoituksena oli luoda painetta, ja sen verran se on kai tehnyt, että sieltä on tullut kirjallisia esityksiä, Rinne kertasi viime viikolla laajaa kansainvälistä julkisuutta saanutta lausuntoaan.
Puheenjohtajamaan pääministerin lausunto on herättänyt kysymyksiä siitä, onko takaraja Suomen ja Ranskan vai koko EU:n yhteinen.
– Kannattaa muistaa, että neuvottelumandaatti on komissiolla, eikä tämä ole jäsenmaiden prosessi laisinkaan. Yksittäisen jäsenmaan pääministeritkin saavat käydä keskustelua, jotta lopputulos olisi fiksu suomalaisten tai eurooppalaisten kannalta. Sitä oikeutta ei voi viedä pois, Rinne sanoo.