EU-maat harkitsevat, että ne myöntävät Britannialle lykkäystä brexitiin 22. toukokuuta saakka. STT:n näkemän päätösluonnoksen mukaan Britannian parlamentin olisi hyväksyttävä erosopimus ensi viikolla, jotta lisäaika annetaan.
EU sitoutuu tekemään päätöksen lisäajasta 29. maaliskuuta mennessä. Pidempi lisäaika ei EU-johtajien mukaan ole mahdollinen, koska Britannia ei ole aikeissa pitää EU-parlamenttivaaleja.
Kokous, jossa paikalla on 27 EU-johtaja, on vielä kesken, eikä päätösluonnosta ole hyväksytty.
Britannia on pyytänyt lisäaikaa kesäkuun loppuun.
EU-maat tasapainotelleet oikeudellisten huolien kanssa
Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) odotti jo ennen kokousta, että jonkinlainen lisäaika annetaan. Hän muistutti, että päätös on ehdollinen, ja sidotaan siihen, että brittiparlamentti hyväksyy erosopimuksen ensi viikolla.
EU-maat ovat tasapainotelleet oikeudellisten huolien kanssa. Komission mukaan Britannian parlamentin pyyntö kolmen kuukauden lisäajasta on ongelmallinen, koska aika ulottuu EU-vaalien yli.
STT:n näkemässä valmistelupaperissa komissio toteaa, että lisäajan pitäisi kestää joko 23. toukokuuta saakka tai sen pitäisi olla merkittävästi pidempi. Britannian pitäisi komission mukaan järjestää EU-vaalit, jos lisäaika kestää pidempään kuin 23. toukokuuta asti.
EU-vaalit järjestetään Euroopan unionin jäsenmaissa 23.–26. toukokuuta.
– Tämä on ainoa tapa suojella instituutioiden toimintaa ja niiden kykyä tehdä päätöksiä, dokumentissa todetaan.
Ruotsin pääministerin Stefan Löfvenin mukaan EU ei voi vaarantaa EU-parlamentin toimintaa, minkä takia 22. toukokuuta voisi olla perusteltu päättymispäivä.
Sipilä odotti ennen kokousta, että EU-johtajat keskustelevat vielä brexitin lisäajan pituudesta ja kuulevan lainopillisen tulkinnan.
–Tärkeintä on, että jos ja toivottavasti kun, erosopimus hyväksytään brittiparlamentissa, jää toimeenpanoon riittävästi aikaa. Tämä menee niin viime tippaan, Sipilä sanoi.
Macron varoitti, ettei uutta mahdollisuutta tule
Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoitti ennen huippukokousta, että edessä on sopimukseton brexit, jos Britannian parlamentti jälleen kerran hylkää erosopimuksen ensi viikolla.
Macron sanoi kaikkien tietävän, että Britannian EU-erosta tulee sopimukseton, jos parlamentti äänestää sopimusta vastaan. Hänen mukaansa on tärkeää puhua selkeästi näinä aikoina.
May hakee Brysselistä viritelmää
Britannian parlamentin oli määrä äänestää jo tällä viikolla erosopimuksesta. Puhemies kuitenkin torjui tämän, koska samasta sopimuksesta ei voi äänestää. Miten äänestys nyt onnistuisi?
Pääministeri Theresa May hakee tänään huippukokouksessa viritelmää, jolla pakettiin saataisiin uusia mausteita. Käytännössä tämä tehtäisiin niin, että EU-johtajat vahvistavat linjaukset, joista komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker ja May sopivat viime viikolla Strasbourgissa.
Päätösluonnoksen mukaan EU-johtajat olisivat antamassa vahvistuksen.
Sipilä uskoi pärjäävänsä mandaatilla
Toimitusministeristön pääministerinä toimiva Sipilä arvioi ennen kokousta, että hän pärjäisi saamallaan mandaatilla.
– Nyt liikutaan niissä raameissa reippaasti, jos puhutaan näin lyhyestä jatkosta, Sipilä sanoi.
Päätös pitää hänen mukaansa joka tapauksessa vielä hyväksyä EU-maiden kirjallisessa menettelyssä Britannian parlamentin äänestyksen jälkeen.
Sipilä muisteli, että hän on neljän vuoden pääministerikautensa aikana joutunut pari kertaa soittamaan suuren valiokunnan puheenjohtajalle.