Rinne: Kuka työttömien työnhakuraportteja lukisi? – "Kuulostaa ufo-jutulta"

Antti Rinne 15.12.2016
Lehtikuva
Julkaistu 04.05.2017 15:17(Päivitetty 04.05.2017 16:10)

MTV UUTISET - STT

Työttömille kaavailtu viikoittainen raportointivelvollisuus herättää ihmetystä suurimmassa oppositiopuolueessa SDP:ssä.

Huomenna lausuntokierrokselle lähtevän lakiluonnoksen mukaan työttömän pitäisi raportoida työnhaustaan viikoittain, jotta hänen työttömyysturvansa ei katkea.

Vajaan 3 kuukauden pituisella seurantajaksolla työttömän pitäisi hakea keskimäärin yhtä työpaikkaa viikossa. Laiminlyönnistä seuraisi 60 päivän korvaukseton jakso.

Viikossa työnhakuraportteja kertyisi viranomaisille arviolta yli 300 000, jos kaikki työttömät työnhakijat toimittaisivat raportin ehdotuksen mukaan.

– 17 miljoonaa raporttia vuodessa. Kuka niitä lukee ja mihin niitä tehdään? Se tuntuu ihan uskomattomalta, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne sanoo STT:lle.

Rinne ei usko, että kaavailtu raportointiuudistus edistäisi esimerkiksi pitkäaikaistyöttömien tilannetta.

– Tämä vaikuttaa ihan ufojutulta siinä mielessä, että tällä ei päästä niihin tavoitteisiin, jotka kaikilla meillä on: että saataisiin pitkäaikaistyöttömät työhön ja niille ihmisille normaalin työn kautta tuleva toimeentulo, hän sanoo.

"Kovaa keppiä"

Rinteen mielestä pitäisi panostaa esimerkiksi ihmisten koulutukseen ja työvoimahallinnon resursseihin, jotta pitkäaikaistyöttömiä saataisiin töihin.

Hallitus tarjoaa työllistymiseen nyt "kovaa keppiä", joka ei tepsi, Rinne arvostelee. SDP:stä kritisoidaan raportointikaavailujen lisäksi myös aiempaa päätöstä, jolla työttömyysturvan enimmäiskestoa lyhennettiin sadalla päivällä.

– Perusviritys näyttää hallituksen ajattelussa olevan se, että työttömät on jotenkin laiskoja ja viitsimättömiä. Että eivät hae töitä, Rinne sanoo.

Rinne pohtisi jatkossa myös työttömyysturvan 300 euron suojaosan nostamista ja muuttamista joustavammaksi. Suojaosa tarkoittaa rahasummaa, jonka työtön saa ansaita sen vaikuttamatta työttömyyspäivärahan suuruuteen.

Jokaviikkoisesta raportointivelvollisuudesta ovat aiemmin kertoneet muun muassa Talouselämä ja Helsingin Sanomat.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa