Työttömyyskorvaukset voivat viivästyä viikoilla – työnhakuun patistavalle uutuusmallille kovaa kritiikkiä

2:11img
Julkaistu 28.11.2017 19:29(Päivitetty 28.11.2017 20:03)
Toimittajan kuva

Anu Korhonen

anu.korhonen@mtv.fi

@anukoooo

Työttömiä töihin kannustavan aktiivimallin uskotaan viivästyttävän työttömyysetuuden maksamista jopa useilla viikoilla.

Loimaan kassana tunnettu yleinen työttömyyskassa YTK perustelee viivästystä maksujen yhteydessä käsin tehtävän työn lisääntymisellä.

YTK:n työttömyysturva-asiantuntijan Petja Eklundin mukaan järjestelmään tullaan siirtämään käsin kaikki tiedot, milloin työtön on ollut aktiivinen ja milloin ei. 

– Maksujen viivästyminen koskee kaikkia työttömiä, olivatpa he aktiivisia tai eivät. Tällä hetkellä pystymme maksamaan työttömyysetuudet muutamassa päivässä, mutta pahimmassa skenaariossa maksaminen venyy jopa kuukauteen tai ainakin kymmeniin päiviin. 

Aktiivimallissa työtön välttyy tukiensa pienenemiseltä, jos hän tekee 18 tuntia töitä 65 päivän mittaisen seurantajakson aikana. Aktiivisuuden osoitukseksi kelpaa myös vähintään viiden päivän kuntouttavassa työtoiminnassa tai työkokeilussa oleminen.

Ensi vuoden alussa voimaan tuleva aktiivimalli vaikuttaa työttömän arkeen huhtikuusta lähtien.

Hallituksen tavoitteena on, että uusi malli kannustaisi työttömiä lyhyidenkin työtehtävien vastaanottamiseen.

"Työttömät kaipaavat tukea ja tsemppiä"

Aktiivimallia eteenpäin viemässä olleen kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiaisen mukaan aktiivimallista on enemmän hyötyä kuin haittaa. 

– Sellaisia uudistuksia on vaikea tehdä, joista ei olisi mitään haittoja kenellekään. Tämä kuitenkin johtaa siihen, että todennäköisesti työttömyysjaksoja alkaa vähemmän ja samalla se laittaa vauhtia työnhakuun, jolloin työttömyysjaksot jäävät lyhyemmiksi. 

Petja Eklundin mukaan aktiivimalli ei ole sitä, mitä työttömät kaipaavat.

– He haluavat tukea, tsemppiä ja itsetunnon kohotusta, että tuntisivat itsensä arvokkaiksi. Näissä asioissa aktiivimalli epäonnistuu.

Aktiivimalli on herättänyt työttömien lisäksi huolta muun muassa ammattiliitoissa. 

– Mielestäni tämä pitää tässä muodossa saada läpi, katsotaan ensin miten se toimii, ja katsotaan sitten pitääkö siihen saada jotain justeerausta, Juhana Vartiainen toteaa.

Lisää aiheesta ylläolevalla videolla.

Korjaus 28.11.17 klo 20.03: Aktiivimallissa ei tarvitse tehdä yhtä vähintään 18-tuntista työviikkoa, vaan tarvittavat 18 työtuntia voivat levittäytyä 65 päivän seurantajaksolle.

Tuoreimmat aiheesta

Aktiivimalli