Työllisyystyöryhmän raportti viimeistelyä vaille valmis – kaksoiskarenssia ei näytä tulevan

Valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki oli talousvaliokunnan kuultavana Kreikka-vakuuksista 4. kesäkuuta 2013.
Valtiosihteeri Martti Hetemäki pohtii työmarkkinajärjestöjen edustajien kanssa työttömyysturvan uudistamista.Lehtikuva
Julkaistu 30.09.2016 19:33
Toimittajan kuva

Juha Kaija

juha.kaija@mtv.fi

Työllisyystyöryhmän työ on loppusuoralla. MTV Uutisten tietojen mukaan esitys viimeistellään viikonlopun aikana.

MTV Uutisten saamien tietojen mukaan valtiosihteeri Martti Hetemäen johtama työllisyysryhmä on esittämässä ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastusta, jos ehdot työttömän aktiivisuudesta eivät täyty.

Työttömyyden aluksi korvauksettomia omavastuupäiviä olisi viisi. Jos työttömän ei katsota olleen riittävän aktiivinen, hän voisi menettää työttömyysturvan lisäksi yhdeltä päivältä kuukaudessa. Tämä tarkoittaa noin viiden prosentin menetystä. Aktiivisuutta tarkasteltaisiin kolmen kuukauden välein.

Palkansaajakeskusjärjestö SAK on vastustanut porrastusta, eikä vielä tiedetä hyväksyykö se mallin.

MTV Uutisten tietojen mukaan niin sanottua kaksoiskarenssin mahdollisuutta ei olisi tulossa. Nykyisin työnhakija voi menettää työttömyysetuuden määräaikaisesti eli joutua karenssiin 15-90 päiväksi, jos hän on toiminut moitittavasti. Työttömälle ei siis voitaisi määrätä yhtä aikaa karenssia ja porrastaa työttömyysturvaa alaspäin aktiivisuusperusteisesti.

Lisäselvittelyyn on MTV Uutisten tietojen mukaan menossa esimerkiksi työttömyysturvan nykyistä laajempi käyttäminen opiskeluun.

Raportista odotetaan erimielistä

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) odottaa Hetemäeltä raporttia maanantaina. Hallitus ottaa kantaa ehdotuksiin sen jälkeen. Palkansaajakeskusjärjestöjen hallinnot käsittelevät raporttia ensi viikolla.

MTV Uutisten tietojen mukaan esityksestä on näillä näkymin tulossa joiltakin osin erimielinen. Tämä olisi hankala tilanne hallitukselle. Kokoomuksessa olisi haluja koviinkin työllisyystoimiin, mutta keskusta ja varsinkaan perussuomalaiset eivät halua kävellä palkansaajajärjestöjen yli. 

Hallitus odottaa työryhmältä esitystä, joka lisää työpaikkoja vähintään 10 000:lla, joista 8 000 työpaikkaa pitäisi syntyä ansiosidonnaisen työttömyysturvan muutoksilla.

Tuoreimmat aiheesta

Sipilän hallitus