Rintaliivit – ostajan opas

Shutterstock
ShutterstockCopyright MTV Oyj 2009/Shutterstock
Julkaistu 14.03.2008 14:41(Päivitetty 27.05.2010 16:38)

Rintaliivit sekä tukevat rintoja että korostavat tai korjaavat niiden muotoa. Hyvät liivit ehkäisevät myös rintojen veltostumista. Oikeankokoisten ja istuvien liivien ostaminen ei ole aina helppoa, sovittamatta löytyy harvoin hyviä.

Kauppojen alusvaateosastot pursuavat monenkokoisia ja -värisiä unelmia. Rintaliivien ostaja voi valita koko- tai puolikuppeja, push-uppeja, olkaimettomia, topattuja ja saumattomia liivejä värien ja materiaalien kirjosta puhumattakaan. Tarjolla on erilaisia rintaliivejä erilaisille rinnoille sekä eri käyttötarkoituksiin. Monissa liiveissä on kaarituki, jonka pitää tukea koko rintaa puristamatta ja painamatta.

Kun rintaliivit istuvat hyvin, ne myös tuntuvat ja näyttävät parhailta. Oma koko on hyvä päivittää aika ajoin, sillä rinnat muuttuvat iän mukana: niiden profiili ja koko muuttuvat painonmuutosten, raskauden ja imetyksen takia. Ammoin liiviliikkeessä mitattu koko ei ehkä enää pädekään.

Tarkkana sovituksessa!

Angel Curves, Kuva: Triumph

Angel Curves, Kuva: Triumph

Rinnanympärys mitataan rinnan alta. Oikea koko on löytynyt, kun vartalon ja liivin väliin mahtuu pari sormea, kun hakaset on kiinnitetty uloimpiin lenkkeihin. Koko on liian suuri, jos esimerkiksi rinnat pullahtavat liiveistä, kun kädet nostaa ilmaan.

Kuppikoon mitta otetaan rintojen päältä. Rintaliivien kokolapussa kuppikoko merkitään isoin kirjaimin A:sta alkaen. Koko on oikea, kun kuppi on tasaisesti rinnan ympärillä; kupin poimut juoruavat liian suuresta ja rintojen pursuileminen kupin yli liian pienestä koosta. Rintaliivien rullautuminen, kiristys tai pullistuminen kainaloiden alle on myös merkki väärästä koosta.

Tyypillisin virhe on liian pieni kuppikoko ja liian suuri ympärysmitta, jolloin liivit hiertävät ja hankaavat eivätkä tue oikein. Sovittaminen ja asiantunteva myyjä auttavat löytämään parhaan vaihtoehdon, koska rintaliivien mallit ja leikkaukset sekä eri valmistajien mitoitukset vaihtelevat yllättävän paljon.

Angel Curves, Kuva: Triumph

Angel Curves, Kuva: Triumph

Rintaliivien on tarkoitus olla vaakasuorassa sekä edestä että takaa, mitä voi säädellä olkainten soljilla. Hyvin istuvissa liiveissä rinnan kärki asettuu luontevasti liivien korkeimpaan kohtaan.

Olkaimet kannattelevat osaltaan rintoja, mutta yksin niiden varassa rintojen ei pitäisi roikkua. Leveät ja säädettävät olkaimet ovat tärkeät erityisesti uhkeapovisille, sillä spagetinkapeat olkaimet kaivautuvat vain ikävästi hartioihin ja jättävät ihoon punaiset juovat.

Pesu pidentää käyttöikää

Angel Curves

Angel Curves, Kuva: Triumph

Eri tilanteita varten rintaliivejä olisi hyvä olla useampia, valmistajien suosituksen mukaan noin kahdeksat. Samat liivit eivät välttämättä käy eriväristen ja -tyylisten asujen kanssa, eikä yksillä rintsikoilla sekä urheilla että juhlita. Hyvät urheiluliivit tukevat kunnolla rintoja ja kestävät 60-asteisen pesun, joten virttyneitä juhlaliivejä ei kannata siirtää liikuntavarusteisiin.

Rintaliivit olisi hyvä pesaista jokaisen käyttökerran jälkeen, sillä hiki ja ihosta erittyvä rasva kuluttavat kangasta ja pinttyvät siihen. Nyrkkipyykki on kätevä liittää iltarutiineihin. Sopivin pesuaine on käsitiskiaine, joka poistaa tehokkaasti kankaaseen tarttuneen rasvan. Huolellinen huuhtelu poistaa puolestaan pesuainejäämät.

Lämpöpatterin päälle liivejä ei pidä heittää kuivumaan, kuten ei muutakaan pyykkiä. Konepesua varten rintaliivit on hyvä panna pesupussiin hakaset kiinni, sitten vain valikosta hienopesu ja kone pyörimään ilman huuhteluainetta.

Liivien olisi hyvä antaa välillä ”levätä”, jotta ne palautuvat muotoonsa. Huolellisesta hoidosta huolimatta rintaliivit venyvät ja löystyvät ajan mittaan. Käyttöikä on yleensä noin kolme vuotta.

Mikrokuitua ja timantteja

Dreamy Emotion

Dreamy Emotion

Nykyään lähes kaikki rintaliivit valmistetaan tekokuiduista. Urheiluvaatteista tuttu mikrokuitu on helppohoitoinen ja iholla mukava mutta saattaa aiheuttaa joillekin allergisia reaktioita.

Halvimmillaan rintaliivit saa alle kymmenellä eurolla, kalleimmat liivit maksavat reilut sata euroa. Kangaslaadut, pitsit ja kirjonnat vaikuttavat hintaan. Rintaliivit ommellaan yli viidestäkymmenestä osasta; monen pienen yksityiskohdan on oltava kunnossa, jotta liivit tukisivat rintoja ja tuntuisivat hyviltä.

Maailman kalleimmat rintaliivit löytynevät Victoria’s Secret -alusvaatemerkin fantasiamallistosta: liivit on tehty 2 000 timantista, joista kertyy painoa 800 karaattia. Hintaa koreudelle kertyy hulppeat 6,5 miljoonaa dollaria.

Esiäitiemme kikkoja

Angel Curves, Kuva: Triumph

Angel Curves, Kuva: Triumph

Muinaiset kreikattaret kohottivat rintojaan jo kaksisataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Rintaliivien esiäitinä voinee pitää tätä niin sanottua Afroditen vyötä eli ohutta nyöriä, joka kiedottiin vartalon ympäri ja asetettiin ristiin rintojen alle. Myöhempinä vuosisatoina rintoja nostettiin leveillä vöillä ja suurilla soljilla.

Nykyaikaisten rintaliivien kehitys alkoi ranskalaisen madame Cadollen keksittyä leikata korsetti kahtia vuonna 1889. Rintoja tukeva alusvaate alkoi yleistyä 1920-luvulla, samoihin aikoihin kun naiset alkoivat vapautua korsetin puristuksesta.

Teksti: Pirjo-Margit Lehtinen
Kuvat: Triumph, Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle