"Siltakaadossa liian pienet kuviot", valmentaja Larisa Gryadunova huutaa musiikin yli, kun rytmisen voimistelija Ekaterina Volkova toistaa nauhaohjelmaansa Kisakallion urheiluopiston kanveesilla.
Volkovan kasvoilta paistaa jo väsymys, mutta voimistelija ei anna periksi. Komennot kiirivät salissa välillä suomeksi ja välillä venäjäksi, ja kummallakin kielellä valmentajalla riittää sanottavaa. Ohjelma ei ole koskaan valmis.
- Suurimmaksi osaksi harjoittelu on nyt pikkukorjauksia. Haluamme saada rutiinia ennen olympialaisia, Volkova kertoi heinäkuun alussa.
Volkovan olympiaunelma toteutuu kuukauden päästä, sillä hänen kilpailupäivänsä Riossa on 19. elokuuta. Ennen neliottelun h-hetkeä jokainen liikkeiden hiomiseen käytetty hetki voi tuoda kiitokseksi muutaman sijan paremman tuloksen. Niinpä 45 minuuttia nauhaohjelman hiomista saa jatkokseen saman verran pallo-ohjelmaa.
Viikko sitten voimistellussa maailmancupissa Volkova sai Kazanissa nauhaohjelmastaan ennätyspisteensä 17,750, mutta teki valmentajan mukaan vastapainoksi vanneohjelmassa virheiden ennätyksen. Keila- ja pallo-ohjelma olivat siltä väliltä.
Vapaallakin pakko venytellä
Volkova, 19, myöntää, että olympiapaikan saavuttaminen huhtikuisesta karsintakilpailusta tyhjensi hänen akkunsa. Harjoittelua oli pakko keventää hetkeksi, mutta kovin pitkää lepoa voimistelija ei itselleen suo.
- Jos pitäisin paria päivää pidemmän tauon, lihakset muuttuisivat kireiksi. Siksi vapaapäivinäkin pitää venytellä, Katja Volkova kertoi.
Ainoa takapakki harjoitteluun tuli kesäkuussa flunssan takia. Muuten hän harjoittelee kahdeksan tuntia päivässä, kuutena päivänä viikossa. Motiivina on kehittyä aina vain paremmaksi.
- Maailmanmestariltakin löytyy korjattavaa, Volkova muistutti ja viittasi Kisakalliossa niin ikään harjoitelleeseen Venäjän Jana Kudrjavtsevaan, jonka kanssa hän treenasi yhdessä etenkin balettia.
- Olen ottanut esimerkkiä hänen koordinaatiostaan. On hienoa olla hänen kanssaan täällä samalla matolla, Volkova kertoi.
Kanveesi välttämätön apu
Volkova on asunut vuoden verran Kisakalliossa, jossa hän pystyy paneutumaan harjoitteluun ammattimaisesti ja käyttämään aamu- ja iltapäiväharjoitusten väliajan lepäämiseen.
- Olen tosi kiitollinen Kisakalliolle. Tämä on suuri apu valmentautumisessa, Mäkelänrinteen urheilulukiosta taukoa pitävä Volkova kertoi.
Volkovan keholle tärkeää on myös se, että Lohjalla käytössä on jaloille armollinen kanveesi, tai peräti kaksi.
- En pysty enää tekemään hyppyjä ilman kanveesia. Kerran menin ennen lentoa harjoittelemaan Helsingissä (matolle), ja heti tulivat jalat kipeiksi.
Hänen onnekseen fysioterapiapalvelut paranivat oleellisesti Rio-valinnan myötä. Jos vain voimistelijalla on jotain vaivaa, apu on lähellä.
Volkovan mukaan maailman kärkitasolta ei löydy yhtään voimistelijaa, joka ei teippaisi jotain kehonsa osaa ennen kisoja ja harjoituksia. Sen verran rutiinilla Volkovakin vasemman jalkansa teippasi, että voimistelijan väite on helppo uskoa.