Sodankyläläisen Ritva Metsälammen muuttolintojen ihastelu sai erikoisen käänteen, kun pellon reunalla männyn oksalla istui vitivalkoinen pöllö.
Sodankylän Sattasessa keskiviikkopäivää viime viikolla viettänyt pöllö katseli uteliaana Metsälampea ja tämän miestä, välillä suoraan kohti pariskuntaa ja välillä muualle tähyillen.
Metsälampi kaivoi esiin pitkällä kuvausputkella varustetun kameransa, asettui asemiin ja otti kuvia. Tämän jälkeen hän uskalsi lähestyä valkoista ilmestystä hieman lähemmäksi, mutta lintu ei ollut tästä moksiskaan.
– Emme tunnistaneet mikä pöllölaji on kyseessä. Emme olleet aiemmin vastaavaa pöllöä tavanneet. Mielessä kävi mahdollisesti tunturipöllö, mutta se oli selkeästi liian pienikokoinen, eikä muutenkaan sopinut tunturipöllön määritelmään, Metsälampi kertoo kuumeisista pohdinnoistaan.
Erikoinen kohtaaminen kesti noin vartin ja sitten pöllö lensi tiehensä. Jäljelle jäi vain kysymys, mikä pöllö mahtoi olla kyseessä. Apua lähdettiin etsimään lintuharrastajien Facebook-ryhmästä.
– Sieltä alkoi tulla ajatuksia, voisiko se olla leukistinen suopöllö ja siitä asia lähti selviämään. Olihan se iso yllätys, että niin harvinaisesta yksilöstä on kysymys. Olen ymmärtänyt, että tuollainen pöllö on aika harvinainen Suomen mittakaavassa, Metsälampi hihkuu MTV Uutisten haastattelussa.
BirdLife: Hyvin harvinainen
Leukismilla tarkoitetaan synnynnäistä pigmentin tuotannon muutosta, jonka vuoksi tummempi pigmentti linnun höyhenistä puuttuu kokonaan.
BirdLifen Suomen tiedottaja Jan Södersved vahvistaa lintuhavainnosta ensimmäisenä uutisoineelle Lapin Kansalle, että kyseessä on todellakin leukistinen suopöllö. Havainto on hänen mukaansa hyvin harvinainen.
Tunnetuin Suomessa lennellyt leukistinen pöllö oli Lindaksi tai Isoksi vaaleeksi nimetty leukistinen lapinpöllö, Södersved kertoo. Hänen mukaansa lintua nähtiin yhdeksän vuoden ajan Keski-Suomessa ja Kainuussa vuosituhannen tienoolla.
– Muita leukistisia pöllöjä en Suomesta muistakaan kuulleeni, hän kertoo Lapin Kansalle.