Tässä ovat vuoden 2023 kohauttavimmat eläintapaukset

Vuosi 2023 on ollut kaikenkarvaisille ja myös karvattomille eläimille varsinainen seikkailujen vuosi. Hautaan hulahtanut rusakko, koirakoulutuksen saanut varis, ämpäriorava, vainajia nakertava kissa, ryhävalas Suomenlahdella ja Helsingissä jolkotteleva villisika.

MTV Uutiset koosti vuoden kohauttavimmat kotimaiset eläintapaukset tähän juttuun. Eläinten maailmassa kiireisimpiä kuukausia vaikuttavat olleen uutisjuttujen perusteella tänä vuonna syyskuu ja marraskuu.

Tammikuu

Tammikuun alussa pelastuslaitos pelasti huono-onnisen rusakon kuopiolaiselta hautausmaalta. Pitkäkorva oli pudonnut avoimeen hautaan, eikä päässyt ponkaisemaan sieltä omin voimin ylös.

Onneksi pelastuslaitos riensi haaveineen hätiin.

Tammikuun puolivälin jälkeen laivakyyditse Suomeen saapui alli. Lintu toimitettiin Korkeasaaren villieläinsairaalaan toipumaan merimatkasta.

Helmikuu

Helmikuussa uutisoitiin Helsingin Töölönlahdella talvehtineesta harmaahaikarasta. Harmaahaikara ei yleensä vietä talviaan Suomessa, mutta mahdollisesti leuto keli houkutteli haikaran jäämään Suomeen.

Helmikuussa Korkeasaaresta kuului suru-uutisia, kun yksi eläintarhan kolmesta amurintiikerinpennuista kuoli vatsakalvontulehdukseen nieltyään terävän luunpalan.

Helmikuussa otsikoihin ylsi myös erikoinen tapaus Helsingin Tokoinrannassa, jossa mies hyppäsi jäihin pudonneen koiran perään pelastamaan lemmikkiä. Molemmat selvisivät jupakasta kylmällä kylvyllä.

Huhtikuu

Huhtikuussa Timon kameraan tallentuivat sympaattisen saukkoperheen kevätpuuhat.

Huhtikuun lopussa Seitsemisen kansallispuistossa Pirkanmaalla nähtiin selviytymiskamppailu, kun järveä ylittämässä ollut hirvi molskahti kevätjäiden läpi järveen. Tapaus tallentui Petri Kuuselan kameraan.

Kesäkuu

Kesäkuussa hirvi päätti tehdä yllätysvierailun omakotitaloasuntoon Keravalla. Ovea otus ei tajunnut käyttää, vaan hyppäsi sisään ikkunan läpi.

Hirvi myös poistui asunnosta kunnon metsäneläinten tapaan samasta ikkunasta, josta se oli sinne saapunutkin.

Kesäkuun alussa eräs lehmä säntäsi karkumatkalle Jämijärvellä, mutta juuttui pahaksi onnekseen saviseen ojaan. Rouva lehmä tarvitsi pelastuslaitoksen apua päästäkseen ylös nolosta ansastaan.

Kesäkuussa Mikkelissä sijaitsevaan eläinhoitolaan pelastettiin liian kesysti käyttäytynyt Kaarlo-korppi. Isokokoinen lintu oli käyttäytynyt oudosti ja seuraillut ihmistä.

Korppi on normaalisti älyttömän varovainen lintu, se pelkää ja karttaa ihmisiä. Sen takia tuo käytös kiinnitti heti huomion: miksi se on noin kesy, kuvaili tuolloin Jampan eläinhoitolaa pyörittävä Jarmo Lautamäki MTV Uutisille.

– Se tuli kerjäämään ruokaa ihan kädestä, mikä minusta on selkeästi sen merkki, että se on otettu pesästä ja kesytetty. 

Kaarlo sai onneksi sijoituspaikan ja korppikaverin. Lue koko juttu täältä

Kesäkuussa Ahvenanmaan ympäristössä useampikin henkilö hieraisi silmiään, kun vedestä kohosi näkyviin ilmielävän ryhävalaan selkä. Kyseessä ei siis ollut kelluva luoto tai muukaan kangastus, sillä valaisiin perehtynyt tutkija tunnisti otuksen Suomenlahdella harvinaiseksi ryhävalaaksi.

Heinäkuu

Sateenkaariboa Pedro luikahti karkuun Korkeasaaresta heinäkuun alussa, eikä otusta ole löytynyt vieläkään. Pedro on 12,5-vuotias ja käärmeiden iässä siis keski-ikäinen, joten tuntee todennäköisesti parhaat konstit pysytellä hoitajiensa silmien ulottumattomissa.

Korkeasaaressa uskotaan, että kuukausia kateissa ollut otus majailee jossakin Amazonia-talon lämpimissä kätköissä.

Korkeasaaresta vastataan MTV Uutisille, että Pedron löytämiseksi aiotaan jatkaa etsintöjä lähiaikoina. 

Heinäkuun lopussa oravalle iski jano turkulaisen Marjon kotipihalla. Marju onnistui nappaamaan kurresta vinkeän kuvan.

Elokuu

Elokuussa Örön linnakesaarelta pelastettiin kaksi suloista saukonpoikasta. Poikaset löytyivät perättäisinä päivinä kosteikosta niiden emon kuoltua.

Molemmat poikaset olivat kurjassa kunnossa, kylmissään ja haavoittuneita.

Poikasten löytäjä, Nina Liski-Tirkkonen, nimesi saukkopienokaiset Mussuksi ja Samiksi. Sami-saukonpoikanen huusi kipeällä äänellä ja hakeutui jopa löytäjänsä syliin.

Voit lukea söpöjen saukkopokien kohtalosta lisää täältä

Syyskuu

Viime vuonna Itämerellä harhaillut Haminan mursu sijoitettiin konservoituna Luonnontieteelliseen museoon. Tämä tapahtui syyskuussa.

Nyt mursuparka riippuu täytettynä museon katossa, mikä on sivumennen sanoen mursuille vieläkin epätavallisempi paikka kuin Hamina.

Tältä Haminan mursu näyttää nyt – asetetaan näytteille syyskuussa Luonnontieteelliseen museoon 3:14
Tältä näytti koko Suomea kohauttaneen mursun konservointiprosessi. 

Syyskuussa saatiin iloisia uutisia Pohjois-Suomesta, jossa äärimmäisen uhanalainen naali onnistui pesinnässään erityisen hyvin. Naalinpentuja syntyi kesän aikana ainakin 25, yhteensä neljään eri pesään, kertoivat Metsähallitus ja ympäristöjärjestö WWF tiedotteessaan.

Syyskuun lopussa vaasalaisen eläinklinikan ovesta tepasteli sisään kolmen poliisin saattue, joka toi hoidettavaksi tienposkesta löytynyttä pientä varpuspöllöä.

Lue koko juttu täältä

Syyskuun lopussa susi lähestyi koulutaksia odottanutta lasta Varsinais-Suomessa Loimaalla.

Peto oli päässyt muutaman metrin päähän lapsesta. Poliisin mukaan lapsi toimi tilanteessa neuvokkaasti ja kiljaisi äänekkäästi, mikä sai suden perääntymään muutaman metrin päähän. 

Eläin oli jatkanut lapsen tarkkailemista pienen etäisyyden päästä. Koululainen pääsi lopulta suojaan koulutaksiin. 

Lokakuu

Lokakuun lopulla Ruokolahdella työskentelevä Joni Leppäniemi tallensi puhelimellaan upean ja harvinaislaatuisen tilanteen, josta moni norppafani voi vain uneksia. Tämä oli miehen ihka ensimmäinen kohtaaminen harvinaisen saimaannorpan kanssa.

Marraskuu

Marraskuun alussa Pelastuslaitos hälytettiin avustamaan pinteeseen joutuneita kauriita Pohjois-Karjalan Polvijärvellä. Asukkaat olivat nähneet neljä kaurista räpiköimässä jään reunalla ja hälyttivät niille apua, sillä eläimet eivät itse päässeet pois pinteestä.

Marraskuussa otsikoihin nousi Jampan eläinhoitolaan Mikkeliin päätynyt laulujoutsen. Suurikokoinen lintu oli tarvinnut pelastusta, koska ihminen oli syöttänyt sen liian kesyksi.

Eläinhoitola yritti auttaa lintua löytämään sisäisen villieläimensä.

Marraskuussa Kainuusta löytyi kaikkien aikojen raakku, eli jättimäinen jokihelmisimpukka.

Marraskuun puolivälissä Mikkelissä koirakoulua pitänyt Sanna Kankainen sai oppilaakseen variksen.

Varis ilmoitti itsensä uunoturhapuromaisesti koirakouluun – tältä se näytti 1:49
Katso videolta: Varis ilmoitti itsensä uunoturhapuromaisesti koirakouluun – tältä se näytti 

Joulukuu

Muutama vuosi sitten Helsingissä juoksenteli loppiaisen paikkeilla metsäpeura, jota luultiin poroksi. Tänä vuonna joulun alla helsinkiläisiä hämmästytti ihka elävä villisika.

Poliisin mukaan sikarukka oli joutunut liikenteen uhriksi eli päätynyt auton tönäisemäksi. Poliisi yritti tavoitella sikaa, mutta ei onnistunut hankkeessaan.

Villisika tallentui kuitenkin satunnaisen automatkalaisen kännykkäkameraan jolkotellessaan Kehä Ykkösen pientareella. 

Joulukuussa yleisöä hätkähdytti myös hylätty ja riutunut kissa, joka pujahti ovenraosta vantaalaisen sairaalan tiloihin nakertamaan vainajia. 

Lue lisää ruumiita syöneestä kissasta näistä artikkeleista:

Lue myös:

    Uusimmat