Ritva Lappalainen osti asuntomessukohteen unelmien eläkekodiksi. Pääurakoitsijan aloittamat rakennustyöt Tuusulassa ovat kuitenkin pahasti kesken ja nyt yritys on konkurssissa. Lappalainen etsii nyt itse työn jatkajia.
Täydellinen eläkeasunto, sellainen siitä piti tulla. Liimattomat ja muovittomat rakenteet olivat arkkitehti Ritva Lappalaisen mieleen. Tuusulalaiselta takapihalta avautui näkymä metsään, jonne voisi tepastella puiston läpi vasta hankitun koiran kanssa.
Asunnon Lappalainen osti avaimet käteen -periaatteella.
– Hieno konsepti, hieno suunnitelma, Lappalainen tiivistää.
Kuudesta kaksikerroksisesta talosta muodostunut rivitalokokonaisuus alkoi rakentua toukokuussa 2019. Valmiit elementit nousivat ripeästi, eikä aikaakaan, kun massiivipuinen runko oli jo valmis.
Lue myös: Unelmien rakennushanke romuttui pahan kerran: Kiinteistönalut ränsistyvät edelleen paraatipaikalla Porvoossa – taustalla laaja rikosvyyhti, jota myös KRP tutkii
Toimet työmaalla hiljenivät
Loppukesästä ja alkusyksystä työmaa alkoi hiljentyä. Työntekijöitä kävi silloin tällöin, mutta yhä harvemmin.
– Sen jälkeen tämä ei ole kovasti edistynyt. Viime vuoden tammikuussa saatiin vihdoin ja viimein ikkunat paikalleen. Kokonainen talvi meni ilman ikkunoita.
Tuusulan asuntomessut pidettiin viime vuoden elokuussa. Lappalaisen ostama kaupunkipientalo sisältyy pakettiin, jota messujen sivuilla esitellään kohteena "Trä kronor Townhouse-kodit". Niitä kehutaan terveellisiksi ja ympäristöystävällisiksi.
Valmista tulisi asuntoesittelyn mukaan vuonna 2020.
Vaikka Tuusulan asuntomessujen aikaan rakennustyöt olivat seisoneet jo hyvän aikaa, niin messuja varten pohjoisjulkisivut maalattiin.
– Yksi asunto oli auki messuilla, jotta voitiin esitellä rakennustekniikkaa.
"Kaikenlaista meille lupailtiin"
Jos oikein etsii sopivaa katselukulmaa, näyttää Ritva Lappalaisen talo ulkoa harjaantumattomaan silmään melkein valmiilta.
Sisätiloissa silmänkääntötemput eivät auta. Lattiasta, seinistä ja katosta on valmiina vain rakenteet. Yläkertaan voi kulkea ainoastaan tikapuita pitkin. Keittiön löytäminen vaatii mielikuvitusta.
– Kun kyselin, niin minulle ei kerrottu mitään ja jopa syytettiin, että kaikilla kyselyillä haittaan työmaan edistymistä. Se oli hyvin ikävää ja raskasta.
Viime vuoden tammikuussa Ritva Lappalainen ja toinen asunnon ostanut tekivät kirjallisen reklamaation.
– Kaikenlaista meille lupailtiin. Vielä kuukausi ennen Tuusulan asuntomessujen alkua meille selitettiin, että talo kyllä saadaan valmiiksi.
Heinäkuussa, reilu viikko ennen Tuusulan asuntomessujen alkamista, työmaakokouksessa kerrottiin, että talon valmistukseen tarvitaan yhdeksän viikkoa lisäaikaa. Aiemmin oli suullisesti puhuttu kuudesta viikosta. Työmaakokouksessa esitetty arvio oli, että valmista tulee marraskuussa 2020.
Rakennusalan töitä koskevissa yleisissä ehdoissa sanotaan, että jos viivästys näyttää todennäköiseltä, on siitä "viipymättä ilmoitettava" kirjallisesti. Näin ei talon ostaneen Lappalaisen mukaan tapahtunut.
Osa kesken, osa aloittamatta
Lappalainen on maksanut talon valmistumisesta kolme erää, yhteensä 143 000 euroa. Kukin erä on maksettu, kun tietty rakennusvaihe on tehty. Lisäksi hän maksoi tontista 26 975,94 euroa eli yhteensä Lappalainen on käyttänyt keskeneräisenä toista talvea seisovaan taloon jo 166 976,94 euroa.
Avaimet käteen -periaatteesta ollaan kaukana, sillä Lappalainen etsii parhaillaan asunnoille rakennusurakoitsijaa, joka pelastaisi keskeneräisen projektin.
– Onneksi tämä on tehty sellaisella perinteisellä rakennustavalla, että vielä ei ole mitään hätää. Kaikkein järkevin vaihtoehto olisi, että kaikki kuusi asuntoa rakennettaisiin valmiiksi yhtä aikaa.
Alkuperäisen suunnitelman mukaan asuntoja oli tarkoitus rakentaa yhteensä 13. Näistä kuusi on kesken ja seitsemän on olemassa vain paperilla.
Kokonaan aloittamatta on jäänyt myös kauppahintaan kuulunut asuntojen yhteinen, noin 82 neliön rakennus. Siellä sijaitsisivat tekninen tila, jätetila ja sauna.
Lisäksi jokaisen asunnon pihaan kuuluu vielä viiden neliön varasto. Niidenkään rakennustöitä ei ole käynnistetty.
– Rakennuttaja on yrittänyt aika aktiivisesti kieltää todellisuuden. Aika lailla koko viime vuosi oli melkoista vedätystä.
"Myynti ei vetänyt"
Trä Kronor -konseptin kotisivuilla kerrotaan, että sen mukaisesti tehdyissä rakennuksissa yhdistyy "terveellisen asumisen, nykyaikaisen arkkitehtuurin sekä pohjoismaisen rakennusperinteen parhaat oivallukset".
Miten tässä näin kävi?
– Siihen on sellainen yksinkertainen syy, että myynti ei vetänyt toivotulla tavalla, kertoo yrityksen perustajiin kuulunut hallituksen jäsen Thomas Noreila.
Kiinnostuneita ostajia oli paljon, mutta asuntokaupat syntyvät vasta kun nimet ovat paperissa, Noreila jatkaa. Kahdelle eri tontille oli tarkoitus rakentaa yhteensä 13 asuntoa. Näistä saatiin myytyä kolme.
– Rakennustyöt alkoivat ensin toisella tontilla ja jokaista asuntoa rakennettiin samaa tahtia. Olisi tarvittu enemmän myyntiä, Noreila sanoo.
– Kun projektia ja konseptia luotiin Saatsi Arkkitehtien kanssa, näytti siltä, että tämäntyyppinen rakentaminen olisi kovassa suosiossa ja nousussa. Ehkä aika ei vielä ollut kypsä. Ei kukaan lähde ehdoin tahdoin epäonnistumaan, Noreila jatkaa.
Noreilan mukaan rakennusprojektin etenemisestä on kerrottu säännöllisesti työmaakokouksissa. Tämän lisäksi "on ollut henkilöitä, jotka ovat pyrkineet informoimaan missä mennään".
Elokuussa 2020 pidettyjen asuntomessujen jälkeen alkoi tilanne Noreilan mukaan näyttää huonolta.
– Valitettavasti tässä kävi tällä kertaa näin. Olen siitä erittäin pahoillani kaikkien puolesta, Noreila toteaa.
”Muutanko itse vai pistänkö heti myyntiin?”
Ritva Lappalaisen asunnon alkuperäinen valmistumispäivämäärä oli 1. syyskuuta 2020. Nyt hän toivoo pääsevänsä muuttamaan uuteen kotiinsa loppukesästä tänä vuonna.
Viivästymissakkoja ei ole maksettu, Lappalainen sanoo.
Rakentamisesta vastannut Oy Trä Kronor Ab -yhtiö vaihtoi jo vuonna 2019 nimensä Eliaksenpolku 3:ksi, ja konkurssimenettely alkoi tänä vuonna 18. päivä tammikuuta. Konkurssia haettiin ja se myönnettiin maksukyvyttömyyden vuoksi.
Konkurssihakemuksen mukaan Eliaksenpolku 3:lla on varoja 1,61 miljoonan euron arvosta. Velkoja on 2,2 miljoonaa euroa. Suurimmat velkojat ovat joukkorahoituskampanjan avulla rahoitusta yritykselle kerännyt Groundfunding, jonka osuus veloista on 862 000 euroa ja yrityslainoja tarjoava Front Finance, jonka osuus on 513 000 euroa.
– Tietysti epätoivon hetkinä on käynyt myyminen mielessä, mutta kyllä nämä talot pitää saada valmiiksi. Muutanko itse vai pistänkö heti myyntiin, sen aika näyttää. Jos joku nyt tulisi ja haluaisi ostaa pois, niin olisi houkutus myydä, Lappalainen sanoo.
– Onhan tässä vähän huonot fiilikset tulleet. Toivottavasti lopussa kiitos seisoo, Lappalainen jatkaa.