Salolaisperheen omakotitalounelma kääntyi painajaiseksi rakentajan laiminlyöntien takia. Upouudesta talosta paljastui niin paljon puutteita, että se on jouduttu purkamaan lähes kokonaan. Apuun riensi joukko salolaisia rakennusalan ammattilaisia ja yrityksiä, jotka auttavat talkoovoimin uudelleenrakennuksessa.
Juha-Matti Saaren oli tarkoitus muuttaa perheineen uuteen omakotitaloonsa vuoden 2014 keväällä. Kaupat rakentajan kanssa oli tehty edellisenä talvena, kauppahinta sadan neliön talosta oli 171 000 euroa.
Talon oli määrä valmistua huhtikuuksi, mutta näin ei tapahtunut. Seuraavaksi pariskunnalle luvattiin, että talo olisi muuttovalmis kesäkuun loppuun mennessä. He olivat ehtineet jo irtisanoa vuokrasopimuksensa, kun paljastui, että muuttamaan ei päästä silloinkaan.
– Jouduimme puoleksi vuodeksi evakkoon vanhempiemme luokse. Se oli aika kurjaa aikaa, Saari kertoo.
Joulukuussa tehdyssä tarkastuksessa paljastui, että viivästykset eivät olleet ainoa ongelma. Rakennuksesta paljastui niin suuria puutteita, että se jouduttaisiin rakentamaan käytännössä alusta loppuun uudelleen täyttääkseen vaadittavat rakennusmääräykset.
– Rakentamisessa on tehty lukematon määrä rakennusvirheitä ja rakennustyö suoritettu monelta osin määräysten vastaisesti. Virheiden korjaamiseksi rakennus täytyy purkaa sisäosiltaan täysin ja osittain myös ulkopuolelta, lausunnossa todettiin.
Korvaukset jäivät saamatta
Rakentaja ei myöntänyt laiminlyöntejään ja asia vietiin oikeuteen. Tuomioistuin määräsi urakoitsijan ja työnjohtajan maksamaan pariskunnalle lähes 200 000 euron vahingonkorvaukset. Rahoja ei koskaan maksettu.
Urakoitsija ja työnjohtaja nostivat tuomiosta takaisinsaantikanteen ja asia oli menossa jo uudelleen oikeuteen. Sitten he tarjosivat sovittelua. Perhe suostui sovitteluun välttääkseen suuret oikeudenkäyntikulut.
Sovittiin, että urakoitsija maksaisi perheelle 150 000 euron korvaukset, työnjohtajalta he saisivat 5 000 euroa. Työnjohtaja maksoi sovitusti, mutta urakoitsijalta rahoja ei kuulunut.
Koska urakoitsijoilla oli muitakin velkoja, Varsinais-Suomen ulosottovirasto ulosmittasi viiden tontin vuokraoikeudet keskeneräisine rakennuksineen. Ne huutokaupattiin lopulta yhteensä 121 500 euron hintaan, josta perheen oli määrä saada korvauksensa.
Tästä summasta suurimman osan vei kuitenkin verottaja, sillä urakoitsijalla oli mittavat verovelat. Vaikka Saaren perhe oli ainoa taho, joka asiaa oli vienyt eteenpäin, heille jäi huutokaupasta käteen vain 30 000 euroa. Tästäkin summasta kolmannes meni asianajokuluihin, joten remontointiin jäi lopulta 20 000.
Talon korjaukset jäivät perheen vastuulle
Usean vuoden taistelu oikeudenkäyntikuluineen ja asiantuntijapalkkioineen on tullut perheelle kalliiksi. Samalla he ovat joutuneet maksamaan asuntolainan korkojen lisäksi vuokraa toisesta asunnosta ja molempien asuntojen lämmityskulut. Lainanlyhennyksiin he ovat joutuneet anomaan lykkäystä.
Saaren arvion mukaan koko jupakka on tullut maksamaan perheelle yli 80 000 euroa. Suurin huoli on kuitenkin ollut se, tuleeko talosta koskaan asumiskelpoista.
– Pahinta oli, kun tajusimme sen homman vakavuuden ja kuinka isoja ongelmia siellä on. Että siihen taloon ei tule jäämään käytännössä kuin runko pystyyn.
Oikeusprosessin aikana perhe joutui elämään pitkään epätietoisuudessa siitä, miten asia tulee päättymään. Kun lopulta varmistui, että asumiskelvoton talo kaikkine korjaustarpeineen jää heidän kontolleen, ainoaksi vaihtoehdoksi jäi mittavien korjaustöiden aloittaminen. Saari aloitti purkutyöt tammikuussa.
Paikalliset yrittäjät riensivät apuun
Salon Seudun Sanomat kertoi perheen tilanteesta helmikuussa. Perheen tuttava Niko Saarinen luki artikkelin ja päätti toimia.
– Tuli sellainen olo, että jos jollain tavalla pystyisi auttamaan heitä. Kuitenkin tuollainen on aika rankka paikka.
– Heilläkin on pieniä lapsia ja kun he ovat jo kertaalleen maksaneet sen talon, niin ei olisi ollut mahdollista palkata ulkopuolista työvoimaa kovinkaan moneen työvaiheeseen. Ajattelin, ettei yhden perheen tarvitsisi kahteen kertaan samaa taloa rakentaa, se kuulostaa aika kohtuuttomalta, Saarinen kertoo.
Rakennusalalla työskentelevä Saarinen perusti suljetun Facebook-ryhmän, johon hän kutsui alalla työskenteleviä tuttujaan. Tavoitteena oli kerätä sata työtuntia Saaren perheen avuksi, ja ihmiset lähtivät innolla mukaan.
Projekti alkoi paisua, kun mukaan saatiin kiinteistövälitysalan yrittäjä Jukka Alanko sekä rakennusalalla toimiva Aleksi Burtsov, jotka toivat mukaan omia kontaktejaan. Työnjohtajaksi ryhtyi rakennusinsinööri Heikki Hakoniemi.
Nyt mukana on liki 20 yritystä, joilta on saatu runsaasti lahjoituksia ja materiaaleja. Myös kaikki tarvittavat työkoneet on saatu lainaan paikalliselta konevuokraamolta.
– Alkutavoitteena oli saada kokoon sata työtuntia, mutta nyt se muuttuu koko ajan, kun mukaan tulee lisää porukkaa ja firmoja, jotka sponsoroivat tarvikkeita. Nyt tavoitteena on saada talo mahdollisimman pitkälle valmiiksi, Saarinen sanoo.
"Emme osanneet odottaa mitään tällaista"
Saarinen ylistää paikallisten yritysten talkoohenkeä.
– Ihmiset ovat lähteneet todella hyvin mukaan, vaikka kovin moni ei edes tuntenut tätä perhettä entuudestaan. He ovat lähteneet ihan pyyteettömästi auttamaan.
Taloaan remontoiva Saari on ottanut salolaisten avun kiitollisena vastaan.
– On tämä uskomatonta, kun emme me mitään tällaista osanneet odottaa. Nöyrin mielin otamme avun vastaan.
Nyt talon purkutyöt on saatu valmiiksi ja jälleenrakennus on päässyt alkamaan. Talosta jäi lopulta jäljelle vain ulkokuori.
– Mitä enemmän siellä on purettu, sitä enemmän on huomattu mitä kaikkea tarvitsee tehdä ja purkaa lisää. Melkeinpä joka kohdasta on paljastunut korjattavaa, Saarinen sanoo.
– Ulkoverhoilu ja ikkunat jäivät paikalleen, mutta muuten kaikki kipsilevyistä höyrysulkumuoveihin ja villoihin on jouduttu purkamaan. Sen lisäksi joudutaan vetämään putkistot, lattialämmitykset, ilmanvaihdot ja kaikki uusiksi. Se oli kuitenkin kertaalleen olevinaan jo asumista vaille valmis talo.
"Tuntuu hyvältä, kun pystyy auttamaan"
Vaikka tilanne on näyttänyt välillä toivottomalta, Saari ei ole halunnut luovuttaa.
– Totta kai on ollut välillä huonompia hetkiä, mutta kyllä se on vaan pakko tehdä kun tietää, ettei se muuten valmistu. Se ajaa eteenpäin, kun ei ole vaihtoehtoja.
– Tämän avun myötä talo tulee valmistumaan huomattavasti kivuttomammin ja nopeammin, etenkin kun itselläni ei ole mitään rakennustaustaa entuudestaan, Saari kiittelee.
Yhteisöllinen talkooprojekti palkitsee myös tekijänsä.
– On virkistävää puuhailla välillä tällaista hyväntekeväisyyttäkin. Tuntuu hyvältä, kun pystyy auttamaan, Saarinen sanoo.