Eri rokotetyyppien yhdistämistä tutkitaan tällä hetkellä. Monet Euroopan maat ovat keskeyttäneet rokotukset Astra Zenecan rokotteella ja alkaneet tarjota toisena annoksena jonkin muun valmistajan rokotetta.
Astra Zenecan rokonavirusrokotteiden yhteys harvinaisiin aivolaskimotukoksiin säikäytti Eurooppaa keväällä. Valtaosa tapauksista on havaittu alle 60-vuotiailla.
Kansallisen ohjeistuksen mukaisesti Astra Zenecan koronavirusrokotetta annetaan kotimaassa vain 65 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille henkilöille.
THL:n ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan linjaus perustuu hyöty-haittasuhteen arviointiin.
– Suomen kaltaisessa tilanteessa, missä meillä on enää hyvin vähän itse koronatautia, (rokotteiden) haitat suhteessa hyötyyn korostuvat. Sen vuoksi suosittelemme, että Astra Zenecan rokotetta ei anneta alle 65-vuotiaille. Siinä ikäryhmässä tätä harvinaista haittaa on nähty enemmän kuin vanhemmissa.
Nohynekin mukaan alle 65-vuotiaille ei anneta Astra Zenecan rokotetta, vaikka he näin itse tahtoisivat.
Asia on Nohynekin mukaan aiheuttanut kysymyksiä.
– Yksittäisiä kysymyksiä tulee ja niitä on tullut myös THL:n järjestämissä kansalaisinfoissa. Tämä linjaus on juristiemme suositus eli omalla riskianalyysilla valintaa ei pidä suosittaa.
Mitä ylimääräisille rokotteille tapahtuu?
Monet Euroopan maat ovat keskeyttäneet rokotuksia Astra Zenecan rokotteella ja alkaneet tarjota toisena annoksena jonkin muun valmistajan rokotetta. Näin toimitaan myös Suomessa: suositus on, että ne alle 65-vuotiaat, jotka ovat saaneet Astra Zenecan rokotteen, saavat toisena annoksena mRNA-rokotteen.
Nohynekin mukaan koronarokotteiden yhdistäminen on herättänyt osassa rokotetuista huolta.
– On ihmisiä, joille Astra Zeneca on sopinut oikein hyvin. Ei ole tullut oireita ja he haluavat jatkaa sillä samalla. Sitten on heitä, jotka ovat huolissaan siitä, millä heidän pitäisi jatkaa. Huolta aiheuttaa myös se, että ensin annetaan Astra Zenecan rokote ja sitten mRNA-rokote.
Lue lisää: Astra Zenecaa suositellaan myös toiseksi annokseksi sitä saaneille – valinnanvapaus säilyy, mutta toista annosta voi joutua odottamaan
Koronarokotteiden yhdistämistä tutkitaan parhaillaan. Nohynekin mukaan alustavat tiedot ovat kuitenkin lupaavia.
– Näyttää siltä, että puolustusreaktio on erinomaisen hyvin herätettävissä. Mutta emme vielä tiedä kuinka paljon vasta-aineita syntyy ja syntyykö niitä enemmän, kuin jos annettaisiin kaksi Astra Zenecan rokotetta. Näistä me vielä odotamme tuloksia.
Nohynekin mukaan Astra Zenecan rokotteita on yhä Suomessa. Niiden kohtalosta päättää sosiaali- ja terveysministeriö.
– He ovat vastuussa hankinnoista ja hankintojen jälleen lähettämisestä, jos niitä lähetellään jonnekin.
Ohimenevät oireet yleisempiä
Lääketieteen aikakausilehti The Lancetissa julkaistu tuore tutkimus valottaa kahden eri rokoteannoksen vaikutuksia potilaisiin. Nohynekin mukaan alustavat tiedot viittaavat siihen, että eri rokotteiden yhdistämisen myötä on havaittu hieman enemmän ohimeneviä haittavaikutuksia kuten esimerkiksi kuumetta sekä pää- ja lihassärkyä.
– Jos aikaisemmin noin yhdelle kymmenestä tuli ohimenevä kuumereaktio niin Astra Zenecan ja Pfizerin yhdistelmän saaneista noin runsaalle kolmelle kymmenestä tuli ohimeneviä oireita. Eli sen verran lisääntyivät nämä kuumereaktiot.
Nohynek painottaa, että reaktiot ovat ohimeneviä ja harmittomia. Oireet ovat tavallisesti hoidettavissa särkylääkkeellä ja levolla.
– Rokotteet ovat hyvin voimakkaita tulehduksellisen vasteen herättäjiä. Jokainen ihminen on vähän erilainen, joten ei voi sanoa kenelle reaktio tulee ja kenelle ei.