Rokotekriittisyys jarruttaa rokotustahtia Yhdysvalloissa – saattaa innoittaa myös Suomen rokotevastaisia

1:37img
Katso video: Voiko Yhdysvaltojen alhainen rokotekattavuus uhata myös Suomea?
Julkaistu 26.07.2021 11:47
Toimittajan kuva

Antti Kylmänen

antti.kylmanen@mtv.fi

Yhdysvaltojen koronatilanne ei ota parantuakseen.

Päivittäisten tartuntojen määrä on nelinkertaistunut heinäkuun alusta, ja uusia tartuntoja todetaan nyt 60 000 päivittäin.

Yli 90 prosenttia vakavaan tautimuotoon sairastuneista on rokottamattomia. Hieman yli puolet yhdysvaltalaisista on saanut ensimmäisen rokotteen.

Lue myös: Rokotevastaisuus on USA:ssa niin suurta, että se uhkaa taloutta – edes oman äidin sairastuminen ei vakuuttanut Josueta: "Entä jos he asentavat minuun sirun?"

Jyväskylän yliopiston väitöskirjatutkija Jani Kokko uskoo, että Yhdysvaltojen huono koronatilanne jatkuessaan heijastuu kansainväliseen kauppaan ja matkailuun.

Lisäksi Yhdysvalloista rantautuva tietynlainen oikeistopopulismin virtaus ja faktojen väheksyminen voivat vaikuttaa ihmisten suhtautumiseen rokotuksiin myös Suomessa.

Kokon mukaan yhdysvaltalaisten rokotevastaisuutta selittävät salaliittoteoriat ja tietämättömyys. Osa kansasta näkee rokottamisen myös valtion holhoamisena.

Etenkin heihin, jotka suhtautuvat muutenkin kriittisesti hallitusta kohtaan, salaliittoteoriat uppoavat hyvin.

– Olen kuullut myös väitteitä, että ”miksi meitä rokotetaan poliota vastaan, jos ei poliota edes ole”. Eli ei välttämättä ymmärretäkään mihin rokotuksia lähtökohtaisesti tarvitaan, Kokko sanoo.

Virus jyllää rokottamattomassa etelässä

Kyselyiden mukaan selvästi suurempi osa rokottamattomista on republikaanien kuin demokraattien äänestäjiä.

Rokotuskattavuuksissa on myös suuria alueellisia eroja. Yhdysvaltojen eteläisissä osavaltioissa ensimmäisen rokotteen on saattanut saada alle 40 prosenttia, kun taas toisaalla luku on korkeimmillaan yli 70 prosenttia.

Konsulttiyhtiö Nordic West Officen johtaja Kristiina Helenius on seurannut koronatilanteen kehittymistä kotikaupungissaan Washingtonissa.

– Päättäjien keskuudessa on noussut todella paljon huoli viimeisen viikon tai parin aikana. Edelleen odotellaan Joe Bidenin ilmoitusta siitä, milloin matkustaminen Yhdysvaltoihin avautuu. Tähän asiaan tuo selkeästi lisäkierteitä se, että päätöksiä ei saada tehtyä, Helenius sanoo.

Heleniuksen mukaan Yhdysvaltain itärannikon suurkaupungeissa ei käytännössä ole koronaa ollenkaan ja elämä on palannut normaaliin.

Hänen mukaansa viimeisenä kahtena päivänä esimerkiksi 18,8 miljoonan asukkaan New Yorkissa on todettu päivittäin vain yksi koronakuolema.

– Mutta sitten taas etelässä, missä rokotuksia ei oteta, tilanne pahenee dramaattisesti kokoajan ja ollaan menossa sitä kohti, että ihan muutaman viikon päästä on taas 200 000 tartuntaa per päivä.

Lue myös: Korona-asiantuntija Fauci CNN:lle: USA:ssa olisi yhä isorokkoa ja poliota nykyisen vääristellyn rokotetiedon aikana

Heleniuksen mukaan Yhdysvalloissa on joukko ihmisiä, joiden mielestä korona on keksintö, rokote ei jostain syystä toimi tai siihen liittyy jotakin epämääräistä, joka loukkaa heidän vapauttaan.

Koska rokotevastaisuus istuu niin tiukassa ja koronatilanne vain pitkittyy, Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin hallinto on kääntämässä katseensa jo muihin kysymyksiin. Biden ei halua lokeroitua koronapresidentiksi.

– Hallinto alkaa pestä käsiään ja sanomaan, että tämä on heidän ongelma, jotka eivät ota rokotusta. He eivät rupea muita odotuttamaan tämän takia.

Tuoreimmat aiheesta

Yhdysvallat