Yhdysvalloissa muhii korona-aikapommi: Työntekijöillä ei ole Suomen kaltaista turvaverkkoa, moni menee sairaana töihin – Kiinasta palannut insinööri teki flunssatestin ja sai yli 3000 dollarin laskun

3:48img
Video: Donald Trump syytti demokraatteja koronaviruksen valjastamisesta poliittiseen käyttöön
Julkaistu 04.03.2020 16:02
Toimittajan kuva
Hanna Vaittinen

hanna.vaittinen@mtv.fi

Yhdysvalloissa on noussut asiantuntijoiden huoli, että maan terveydenhuoltojärjestelmä ei pysty tarpeeksi tehokkaasti estämään koronaviruksen kaltaisia tautiepidemioita.

Tällä hetkellä Yhdysvalloissa on yli 100 vahvistettua uudenlaisen koronaviruksen tartuntaa 15 eri osavaltiossa. Tähän mennessä virukseen on Yhdysvalloissa kuollut yhdeksän henkilöä. Maan viranomaiset ovat käyneet toimiin epidemian leviämisen estämiseksi.

Mutta asiantuntijat pohtivat, onko se jo liian myöhäistä, New York Times kirjoittaa. Muutamassa päivässä useiden ihmisten eri osavaltioissa epäillään saaneen tartunnan omasta yhteisöstään, joten taudin pelätään jo liikkuvan paikallisen väestön keskuudessa.

Washington Post kertoo, että maan terveydenhuollon asiantuntijoiden arvioivan, että osa oireista kärsivistä ei tule testattavaksi, koska heillä ei ole vakuutusta kattamaan hoidosta aiheutuneita kuluja. Joko heillä ei ole vakuutusta ollenkaan, tai se ei kata hoitokuluja riittävästi.

Ei turvaverkkoa epidemioiden varalle

Asiantuntijat kehottavat hengitystieoireista kärsiviä ottamaan varmuuden vuoksi sairauslomaa, mutta heille ei ole siitä välttämättä luvassa korvauksia.

Suomessa työntekijä voi hakea tartuntatautipäivärahaa Kelalta kattamaan ansionmenetystä, jos hänet määrätään olemaan pois työpaikalta.

Lue myös: Kuka maksaa, jos työntekijä joutuu koronan vuoksi karanteeniin?

Yhdysvalloissa vastaavaa turvaverkkoa ei ole. Lisäksi monen sairasvakuutus on otettu työpaikan kautta, jolloin työntekijän omavastuu hoidon kuluista on huomattavasti suurempi.

– Omavastuut on suunniteltu niin, että ihmiset miettisivät kahdesti ennen kuin menevät lääkäriin tuntiessaan itsensä sairaaksi, kertoo varajohtaja Larry Levitt Kaiser Family Foundation -tutkimussäätiöstä.

– Potentiaalisessa pandemiassa viimeisin asia, jota haluat ihmisten ajattelevan, on lääkärin välttely.

Vaikka uudenlainen koronavirus ei ole suurimmalle osalle väestöä hengenvaarallinen, epidemian pysäyttämiseksi olisi tärkeää havaita tartunnat ajoissa ja eristää altistuneet ihmiset ja tilat. 

"Sen pitäisi pitää ihmiset hereillä öisin"

Yhdysvalloissa noin yksi kolmasosa kaikista työntekijöistä, ja jopa kaksi kolmasosaa pienituloisista työntekijöistä, ei saa palkallisia sairaspäiviä työssään, sanoo vakuutusalan professori Sabrina Corlette Georgetownin yliopistosta.

– Ne työntekijät, jotka tarjoavat ruokamme, huolehtivat vanhuksista ja lapsistamme, vaihtavat lakanamme – se on asia, jonka pitäisi pitää meidät öisin hereillä, Corlette sanoo.

Washington Post myös kertoo 29-vuotiaasta insinööristä, joka oli ollut Kiinassa työmatkalla ja saanut flunssaoireita palattuaan. Hän epäili sen olevan flunssaa, mutta tartuntariskiryhmään kuuluvana hän meni varmistamaan asian testillä.

Hänellä todettiinkin tavallinen kausi-influenssa ja hän lähti flunssalääkereseptin kanssa kotiin. Muutaman viikon päästä häntä kuitenkin odotti yli 3200 dollarin lasku vakuutusyhtiöltä pelkästä flunssatestistä. Tapaus sai huomiota mediassa, ja vakuutusyhtiö laski lopulta vaatimuksensa puoleen. Se on kuitenkin esimerkki siitä, miten isoja kuluja virusepäily voi yhdysvaltalaiselle aiheuttaa.

Ihmiset eivät tiedä, kehen ottaa yhteyttä

Rahan lisäksi Yhdysvaltojen terveydenhuoltojärjestelmä on huomattavasti vastaavaa suomalaista sekavampi. Washington Postin ja The Guardianin mukaan viranomaiset eivät ole kunnolla ohjeistaneet, milloin ja missä on syytä hakeutua testattavaksi.

Vastuuuta testien järjestämisestä jaettiin yksityisille terveysyrityksille, mutta osa testauksista on tehty virheellisesti. Viranomaiset eivät pysy perässä tilastoissa, kuinka suuri osa väestöstä on oikeasti testattu.

Esimerkiksi eräs Seattlessa asuva Twitter-käyttäjä kertoi kärsineensä taudin oireista ja yrittäneensä hakeutua hoitoon. Hän kertoo viestiketjussa, miten yritti hankkia tietoa viranomaisilta, tuloksetta. 


Hän oli yrittänyt etsiä tietoa julkisilta terveydenhuollon viranomaisilta, yleislääkäreiltä ja jopa ensiavusta, mutta kukaan ei osannut opastaa, missä testiin pääsee. Lopulta hän ei kuitenkaan päässyt testattavien joukkoon oireistaan huolimatta, sillä kapasiteetti on rajallinen.

Julkaisu on kerännyt runsaasti huomiota, ja monet yhdysvaltalaiset ovat tulleetkin kertomaan samanlaisista kokemuksista, joissa heidän on ollut lähes mahdotonta saada toimintaohjeita. 

– Kukaan ei tiedä, mitä hittoa tapahtuu. Peskää kätenne! turhautunut seattlelainen kirjoitti.

Trumpin hallinto tulilinjalla

Koronavirusepidemian nopea leviäminen Yhdysvalloissa on saanut jotkut amerikkalaiset, varsinkin demokraatit, osoittamaan syyttävää sormea kohti presidentti Donald Trumpia, jota on syytetty säästelyssä terveydenhuollon budjetissa.

ABC-kanavan faktantarkistajien mukaan Trumpin hallinto on ehdottanut pelkästään leikkauksia terveydenhuoltoon ja varsinkin Yhdysvaltain tartuntatautikeskuksen toimintaan. Kautensa alussa hän kuitenkin allekirjoitti lain, joka nostaa keskuksen määrärahoja vuosittain.

Kongressi onkin ohjannut Trumpin leikkaukset aina näihin lisävaroihin, jolloin kokonaisbudjetti on pysynyt suunnilleen samassa mittakaavassa. Trump on syyttänyt demokraatteja epidemian käyttämisestä poliittisiin tarkoituksiin.

Lue myös: Onko sinulla kysymyksiä koronaviruksesta? Puhelinneuvonta käynnistyy, lentoasemille ja satamiin perustetaan infopisteitä

Ruotsissa kehitetään kovaa vauhtia rokotetta koronavirusta vastaan: "Ensimmäiset rokote-ehdokkaat ovat valmiina koeputkissa"

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus