Rolf Haikkola on kuollut – Lasse Viren tapasi "Raaka-Rollen" muutama päivä sitten: "Suuri merkitys uralleni"

Nelinkertainen olympiavoittaja Lasse Virén sai perjantaiaamuna ikävän uutisen, kun hän kuuli pitkäaikaisen valmentajansa Rolf Haikkolan kuolemasta. Haikkola oli kuollessaan 96-vuotias.

– Ei olisi uskonut, että hän lähtee näin äkkiä, sitten kun lähtee. Muutama päivä sitten vielä tapasimme. Tämä oli yllätys, että asia tapahtui näin nopeasti, Virén kertoi puhelimitse STT:lle.

– Kyllä hän lääkärissä silloin tällöin kävi ja puhui viimeksi nähdessämmekin, että on menossa lääkäriin.

Vuonna 1927 syntynyt Haikkola juoksi vuonna 1954 yleisurheilun EM-kilpailuissa ja keskittyi aktiivivuosiensa jälkeen valmentamiseen. Vuonna 1949 syntynyt Virén päätyi Haikkolan porukoihin 1960-luvun loppupuolella.

– Tunsin ja tiesin hänet jo aiemmin, Virén sanoi.

– Myrskyläläinen juoksija Pertti Sariomaa oli niin sanotussa Raaka-Rollen koplassa. Pertti vei minut Rollen tykö. Olin menossa armeijaan niihin aikoihin. Jo silloin keskusteltiin hänen valmennukseensa pääsemisestä.

Virénin mukaan hänen ja Haikkolan yhteistyö piti aluksi salata Suomen urheiluliitolta.

– Urheiluliiton pomo Jukka Lehtinen oli kieltänyt Rollea valmentamasta. Emme puhuneet julkisuuteen, että Rolle valmentaa minuakin.

"Luottamus oli molemminpuolinen"

Seuraavasta vuosikymmenestä tuli kultainen. Virén voitti vuonna 1972 Münchenin olympialaisissa 5 000 ja 10 000 metrin kultamitalit ja toisti tempun Montrealissa 1976.

– Hänellä oli suuri merkitys uralleni. Luottamus oli molemminpuolinen. Asuinkin välillä Haikkolassa, kun oli harjoituspätkiä. Heillä oli tyhjänä piian huone. Siellä pidin majaa monta kertaa.

– Ei minulla muuta virallista valmentajaa koskaan ollutkaan. Joskus varmaan sanoinkin, että meillä oli melkein kuin isä- ja poikasuhde, Virén avasi valmentajan ja urheilijan suhteen syvyyttä.

Virénin mukaan yhteydenpito jatkui läpi vuosien sen jälkeen, kun hän lopetti aktiiviuransa 1980-luvulla.

– Soittelimme puhelimella puolin ja toisin ja myös näimme toisiamme.

Virén kertoi myös yhteisestä porukasta, joka kokoontui säännöllisesti syömään.

– Heittelimme hurttia huumoria kaikella tavalla.

Nyt yksi joukosta on poissa.

Lue myös:

    Uusimmat