Romania ostaa Norjan käytetyt hävittäjät – Suomen Hornetit päätyvät luultavasti romuttamolle

3:49imgOnko Suomen hävittäjähankinta askel kohti Natoa? Ilmavoimien ex-komentaja MTV:lle: ”F-35-kalusto on kyynärmitan edellä venäläistä kalustoa”
Julkaistu 30.12.2021 21:35
Toimittajan kuva
Janne Puumalainen

janne.puumalainen@mtv.fi

@puumajanne

Romanian parlamentti on valtuuttanut maan puolustusministeriön aloittamaan hankintamenettelyn hävittäjien hankkimiseksi Norjasta.

Romania on ostamassa Norjalta 32 kappaletta F-16-hävittäjiä, kun Norjan ilmavoimat päivittää omaa kalustoaan F-35-monitoimihävittäjiin. Suomi päätti aiemmin tässä kuussa hankkia 64 kappaletta Lockheed Martinin F-35-koneita.

Myös F-16-hävittäjät ovat Lockheed Martinin valmistamia ja Norja hankki niitä itselleen 80-luvulla. Romania aikoo korvata Norjan vanhoilla hävittäjillä nykyiset neuvostoliittolaisvalmisteiset MiG-21-koneensa noin 10 vuoden siirtymäajaksi, minkä jälkeen on tarkoitus hankkia seuraavan sukupolven hävittäjät.

Kauppaan sisältyy logistista tukea Norjalta sekä kalustoa myös Yhdysvalloista. Norjalle Romania maksaa kaupassa noin 354 miljoonaa euroa ja Yhdysvalloille noin 100 miljoonaa euroa.

Norja ja Romania kuuluvat sotilasliitto Natoon.

Suomen Hornetit luultavasti romuttamolle

Kun Suomen päätös F-35-hävittäjien hankinnasta julkistettiin, MTV Uutiset kysyi Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen johtajalla Kari Rengolla, mikä on Ilmavoimien 62 Hornet-hävittäjän kohtalo tulevaisuudessa.

Insinöörikenraalimajuri Renko arveli tuolloin, että Hornetien todennäköinen osoite on romuttamo. 

– Ne alkavat olla niin sanotusti loppuun lentäneitä. Rakenteiden materiaali väsyy, eikä sen saattaminen turvalliseen käyttökuntoon ole taloudellisesti kannattavaa, Renko arvioi.

Lue myös: Mitä tapahtuu Suomen 62 Hornetille? Koko uransa konetyypin kanssa työskennellyt insinöörikenraalimajuri kertoo, millainen on hävittäjävanhusten kohtalo

Joitakin osia koneesta saatetaan silti vielä myydä.

– Todennäköisesti koneissa olevia laitteita, kuten moottoreita ja elektroniikkaa, voidaan myydä varaosiksi niille tahoille, jotka Horneteja vielä käyttävät, eli lähinnä Yhdysvaltain ase- ja merivoimiin.

Rengon mukaan ainakaan minkään muun maan ilmavoimat eivät koneesta turvallisten lentotuntien vähyyden takia enää paljon irti saisi.

Tuoreimmat aiheesta

Hävittäjät