Romanialaisvarkaat veivät jättisaaliin Ylivieskan Kärkkäiseltä – öinen rosvous tallentui valvontakameraan

Rovaniemen hovioikeus ei antanut armoa romanialaisvarkaalle, joka vei Kärkkäisen Ylivieskan tavaratalosta koruja ja kelloja lähes 175 000 euron arvosta.

Kun kaksi romanialaismiestä saapui Suomeen laivalla marraskuussa 2023, heillä oli pahat mielessään.

Kaksikko ajoi satamasta suoraan Ylivieskaan, jossa he tekivät tiedustelureissun Kärkkäisen tavarataloon jo heti saapumispäivänä. Kaksikko kiersi katsomassa osastot, joihin heidän oli tarkoitus iskeä.

Seuraavana päivänä miehet palasivat illalla tavarataloon sulkemisajan kynnyksellä. Nyt toinen miehistä piiloutui vaateosastolle takkien sekaan odottamaan tavaratalon sulkeutumista.

Rikoskumppani huristeli tiehensä autollaan.

Yöllä toinen miehistä kulki osastolta osastolle ja vei mukanaan lähes 175 000 euron edestä koruja ja kelloja. Kaksikon teot tavaratalossa tallentuivat valvontakameralle hetki hetkeltä. Voit katsoa tallenteet jutun alussa olevalta videolta.

Toinen, autoa kuljettanut 37-vuotias mies jäi myöhemmin kiinni kotimaassaan ja saatiin rikosvastuuseen Suomeen. Oulun käräjäoikeus tuomitsi hänet kahdeksi vuodeksi ja kuukaudeksi ehdottomaan vankeuteen. Anastettu omaisuus jäi kokonaan kateisiin, vaikka myös miehen rikoskumppani saatiin lopulta kiinni.

Tapaus käsiteltiin Rovaniemen hovioikeudessa syyskuun lopulla.

Mies valitti hovioikeuteen todeten, että hänen osuutensa rikokseen oli selvästi vähäisempi kuin toisen rikoskumppaninsa. Hänen mukaansa hän oli joutunut avustamaan rikoksessa vastoin tahtoaan ja ilmiantanut itsensä Romaniassa. Sen tiimoilta hänet saatiin rikosvastuuseen Suomeen.

Mies katsoi syyllistyneensä törkeän varkauden sijaan avunantoon törkeään varkauteen, vaati rangaistustaan alennettavaksi ja siten päästä vapaaksi.

Syyttäjä oli toista mieltä ja vaati miehen hovioikeusvalituksen hylkäämistä. Syyttäjän mukaan mies ei ollut pyrkinyt edistämään rikoksen selvittämistä ja hänet oltiin saatu kiinni vasta kansainvälisen etsintäkuulutuksen perusteella.

Hovioikeus piti Vasile-Cristian Clipein saaman tuomion enimmälti ennallaan. Se ainoastaan korjasi miehen vapaudenmenetysajan alkaneen jo 14. helmikuuta 2024, jolloin hänet otettiin kiinni Romaniassa. Miehen kahden vuoden ja kuukauden ehdoton vankeusrangaistus pysyy siis voimassa ja mies edelleen vangittuna.

Lue myös:

    Uusimmat