Timo havaitsi kevätsiivouksen yhteydessä, kuinka paljon "roinaa" kotiin oli kertynyt – ilmaiseksi lahjoitetulle tavaralle oli ottajia jonoksi asti

5:32img
KATSO MYÖS: Kannoimme muutamia vanhoja vaatteita Siisti Kirppiksen omistajan Ekaterinan arvioitavaksi. Videolta löytyy myös vinkkejä kirppisvaatteiden hinnoitteluun ja esillepanoon.
Julkaistu 11.04.2023 19:01

Emmi Niiniaho

Espoolainen Timo havahtui "jos niitä sattuisi joskus tarvitsemaan" -ajatusmallin tuomaan roinan määrään kotonaan ja päätti lahjoittaa valtavasti tavaraa niitä tarvitseville.

Timo Rautajärvi, eläkeläinen Espoosta, ja vaimonsa Sanna Rautajärvi päättivät tehdä perusteellisen inventaarion kotonaan.

Rautajärvi kertoo, että he ovat asuneet nykyisessä asunnossaan nyt viisi vuotta, joten oli jo hieman aikakin tyhjentää nurkat tarpeettomista tavaroista ja suoranaisesta roskasta.

Tavaraa kertyi lopulta paljon enemmän kuin mitä he olivat osanneet kuvitella.

Viisihenkiselle perheelle itselleen tarpeettomat tavarat julkaistiin lahjoituksina Facebook-kirppiksillä ja kahdessa päivässä yli 70 tavaraa oli vaihtanut omistajaa.

Ihmisten innokkuus noutaa jopa roinaksi luokiteltavaa tavaraa hämmästytti Rautajärveä ja sai pohtimaan nyky-yhteiskunnan tilaa.

Lue myös: Sisustusesineet, joita hamutaan nyt käytettyinä – "Ehkä hiljalleen iskostunut tietoisuuteen"

"Varmuuden vuoksi" säilytetyt tavarat tukkivat kaapit ja nurkat

Timo ja Sanna Rautajärven asuntoon oli viisi vuotta sitten rahdattu kahden kotitalouden tavarat, eikä niitä oltu oikein koskaan käyty kunnolla läpi.

Rautajärvi myöntää, että tavaroita läpikäydessä tunteet olivat välillä pelissä, mutta lopulta "romua" oli vain niin älytön määrä, että oli helpottavampaa päästä tavarasta eroon.

– Oli hankala tajuta, mitä kaikkea on ehtinytkään keräämään. Tavaraa oli vain kertynyt, kun oli ajateltu, että "jos niitä sattuisi joskus tarvitsemaan", Rautajärvi kertoo.

timo ja sanna rautajärvi

– Tästä jäi parempi kokemus kuin esimerkiksi kierrätyskeskuksesta, missä usein on jätetty vastaanottamatta tavaraa jonkin vian vuoksi, Timo Rautajärvi kertoo.

Inventaarion tekeminen ja tavaroista luopuminen oli Rautajärven mukaan puhdistava kokemus niin mielelle kuin ympäristöllekin.

Pariskunta alkoi pohtia, mitä kaikelle tavaralle oikein tehtäisiin. Kaatopaikkareissusta olisi tullut suhteettoman kallis ja joukossa oli vielä täysin käyttökelpoista tavaraa.

Tavarat päätettiin julkaista Facebookin kierrätys- ja roskalavaryhmissä. Toimintatapa oli Rautajärven mukaan helppo hänelle itselleen, mutta tavaroille oli selkeästi myös kysyntää.

– Ihan kaikki meni, yhtään tavaraa ei jäänyt kotiin, Rautajärvi kertoo.

Lue myös: Huippuvinkit verkkokirppareille niin ostajille kuin myyjillekin: "Parhaat herkut ostetaan minuuteissa"

Aivan kaikki lahjoitetut tavarat menivät kaupaksi

Rautajärvi kertoo tehneensä lahjoitettavista tavaroista kahden päivän aikana noin 60–70 yksittäistä ilmoitusta.

Lahjoitettavan tavaran joukossa oli esimerkiksi puutavaraa, vanhoja kodinkoneita, grilli, vaatteita, pihavälineitä ja savustuspönttö.

Ensimmäiset ilmoitukset tavaralahjoituksista laitettiin sunnuntaiaamulla ja maanantai-iltaan mennessä kaikki oli haettu.

varasto

Lahjoitettavaa tavaraa kertyi Rautajärven mukaan yllättävänkin paljon. Kuvituskuvaa.

Rautajärven mukaan suurimpaan osaan tavaroista oli vieläpä hirmuiset jonot ja varauksia ja viestejä sai kuittailla jatkuvasti.

– Tavaralahjoituksissa ei ollut mitään, mikä ei olisi kelvannut ihmisille. Omat silmäni aukesivat ja koko homma aiheutti ihmeellisiä tunteita, tuli jopa hieman epätoivoinen olo. Onko Suomessa todella näin huono taloudellinen tilanne, että kaikki kelpaa? 

Rautajärvi nostaa esimerkiksi vanhan imurin, joka päätyi uudelle omistajalle "huutamalla".

Ihmiset noutivat myös ruosteisia lyhtyjä sekä ämpäreitä.

Lue myös: Vintage-vaatteiden persoonallisuus kiehtoo: Asiantuntijat jakavat vinkit nettishoppailuun ja kertovat, mikä vintagessa on nyt pinnalla

Positiivinen kokemus rohkaisi 

Rautajärvi kertoo ehtineensä vaihtamaan muutaman sanan lähes jokaisen tavarannoutajan kanssa, jotka olivat miehen mukaan johtoportaalta siivoojiin ja opiskelijoihin.

– Jotkut veivät venekerholle, toinen kunnosti kanalaa ja kolmas vei kotiin, neljäs töihin.

kättely

Lahjoituksia tultiin hakemaan ympäri pääkaupunkiseutua. Kuvituskuva.

Vaikka tavaraa liikkuikin melkoiset määrät, ei Rautajärvien asunto missään nimessä tyhjentynyt.

– Viiden hengen taloudessa tavaraa riittää, Rautajärvi toteaa.

Kokemuksen rohkaisemana Rautajärvi aikoo jatkossakin laittaa itselleen turhaksi osoittautuvat tavarat kiertoon samalla tavoin.

– Aivan helkutin hieno homma.

Lue myös: Miten tunnistaa laadukkaat vanhat vaatteet? Vintage-yrittäjä antaa helpot vinkit löytöjen tekoon: "Logot ja pesulaput on hyvä tutkia"

Lue myös: Fanni vei vanhoja vaatteita kirppikselle ensimmäistä kertaa – asiantuntija vinkkaa, mitkä vaatekappaleet myyvät nyt hyvin

Katso myös: Mitä kierrätyskeskukseen tuoduille tavaroille tapahtuu? Tällaisen valtavan mankeli läpi vanhat pyörät ja sohvat käyvät

5:57img

MTV Uutiset pääsi vierailemaan Espoon Nihtisillan kierrätyskeskuksen takatiloihin, joissa tavararöykkiöt odottavat uutta elämää.

Tuoreimmat aiheesta

Hyvän mielen jutut