Betoniyhtiö Rudus sanoo, että yhtiön oman laadunvalvonnan mukaan Turussa havaittuihin betoniongelmiin ei ole syynä yhtiön toimittama betoni.
Rudus on toimittanut betonia Turun yliopistollisen sairaalan ja pysäköintihalli Harppuunaparkin työmaille, joissa on havaittu ongelmia betonirakenteissa.
Yhtiö sanoo, että sen betonia voi käyttää kaikkialla Suomessa normaalisti. Ruduksen mukaan yhtiön betonin tuotannossa ei ole havaittu muutoksia ja yhtiö on toteuttanut laadunvalvonnan standardien ja vaatimusten mukaisesti.
– Kun rakenteesta pyritään määrittelemään betonin lujuutta, betonin lisäksi vaikuttaa työsuorite ja betonin kovettumisolosuhteet eli käytännössä lämpö ja kosteus, Ruduksen Länsi-Suomen aluejohtaja Jari Lehtonen sanoo STT:lle.
TYKSIn uuden rakennuksen valmistuminen viivästyy jopa 10 kuukautta
Viime viikolla uutisoitiin, että Turun yliopistollisen sairaalan laajennusosassa havaittu betonin lujuusongelma on niin vakava ja laaja, että rakenteita pitää purkaa ja rakentaa uudelleen. Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin mukaan sairaalan uuden rakennuksen valmistuminen viivästyy 8–10 kuukautta. Viallista betonia on yhteensä 3 000 kuutiota.
Tyksin työmaalla havaittiin laatuongelmia betonin lujuudessa lokakuun puolivälissä, ja työmaan betonityöt keskeytettiin viikkoa myöhemmin. Turun Sanomat kertoi eilen, että rakennusyhtiö NCC päätti keskiviikkona keskeyttää Turun linnan viereen nousevan Harppuunaparkin rakennustyöt.
– Viime aikoina rakennustyömailla on alettu porata näytteitä rakenteista, mikä ei ole standardin mukainen tapa betonin lujuuden arvioimiseksi. Näin ollen siihen ei ole rakennusalalla myöskään riittävästi yhteisiä menetelmiä ja ohjeistusta, mikä tekee tulosten vertailukelpoisen tarkastelun käytännössä mahdottomaksi, Ruduksen toimialajohtaja Mikael Lindedahl sanoo yhtiön tiedotteessa.
Hänen mukaansa rakennusalalle tarvittaisiin yhteinen ohjeistus, jos laadunvalvontaa halutaan tehdä laajemmin rakenteista näytteitä poraamalla.
Molemmilla Turun työmailla on käynnissä lisätutkimukset.