Muutamien vuosien päästä jokainen voi ehkä valmistaa itselleen ruokaa kotona omassa bioreaktorissa. Vaatteet on valmistettu puusta tai kierrätysmateriaaleista. Biohajoavat pakkaukset ovat korvanneet muovipakkaukset.
Tulevaisuuden materiaaleja ja tuotteita on esillä Teknologian tutkimuskeskus VTT:n näyttelyssä vanhassa öljysäiliössä Helsingin Kruunuvuorenrannassa.
Polkupyörän runko koivuviilusta, mekko kierrätyskuidusta, sisustusmateriaaleja selluloosasta. Uudenlaisia ympäristöystävällisiä ratkaisuja kehitetään nyt vauhdilla. Muovia korvaavia pakkausmateriaaleja on jo käytössä ja uusia syntyy.
– Kaikissa näissä oikeastaan ajatus on se, että päästäisiin niin tehokkaaseen tuotantoon näiden materiaalien kanssa, että voidaan oikeasti kilpailla muovin kanssa, toteaa VTT:n tutkimusprofessori Ali Harlin.
Selluloosasta polyesterin korvaaja
Merten paisuva muoviongelma aiheuttaa päänvaivaa myös tekstiiliteollisuudelle. Polyesteri, maailman yleisin kuitu, ei hajoa vaan päätyy mikromuoviksi meriin. Korvaava materiaali voisi olla selluloosa.
– Selluloosa on maailman yleisin polymeeri. Se on uusiutuva, se on kierrätettävä, mutta myös biohajoava, luettelee Harlin.
Nyt kun muoviongelma on noussut maailman tietoisuuteen, korvaaville tuotteille olisi kysyntää.
– Nyt aika on otollinen kaikille suomalaisille innovaatioille, jotka liittyvät muovien korvaamiseen biomateriaaleilla, vahvistaa VTT:n tieteellinen johtaja Tiina Nakari-Setälä.
Ruokaa bioreaktorilla ja 3D-printterillä
Iso ongelma on myös maailman kasvavan väestön ruokkiminen. Yksi ratkaisu voisivat olla bioreaktorit, joilla voidaan tuottaa ruokaa.
– Bioreaktori pystyy tuottamaan solulinjoista ihan sitä samaa solua. Esimerkiksi otetaan mustikkamarjan solu, joka on se, mitä halutaan metsästä ja lisätään sitä täällä reaktorissa. Sen jälkeen saadaan mustikamassaa, joka sopii siihen hilloon. Ja kaikki ilman, että tarvitsee kasvattaa mustikkakasvia ja väistellä hyttysiä metsässä, naurahtaa Harlin.
Lopuksi mustikkamassan voi vaikka printata 3D-printterillä ruoka-annokseksi. Ennen kuin keksinnöistä päästään maailman markkinoille, se vaatii kuitenkin monta vaihetta.
– Meillä pitäisi olla mahdollisuus tehdä ylösskaalausta ja pilotointia ja se on kallista. Sitten vielä investoinnit, joita teollisuuden pitää tehdä, jotta ne oikeasti saadaan tuotantoon. Siihen liittyvät asiat on tärkeä ratkaista, pohtii Nakari-Setälä.
VTT EcoVillage -näyttely on avoinna tiistaihin 24.7. asti.
VTT:n näyttely on osa Helsingin muotiviikon EcoVillage-tapahtumaa.