Kartonkipillejä ja puisia pumpulipuikkoja – monet muovituotteet voitaisiin korvata puutuotteilla

puu, pakkaukset, elintarvikkeet
Puusta voidaan valmistaa esimerkiksi elintarvikepakkauksia.MTV
Julkaistu 29.05.2018 22:06
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Eu-komission eilinen kerrottu suunnitelma kertakäyttöisten muovituotteiden kieltämisestä ilahdutti muiden muassa metsäteollisuutta. Monet muovituotteet voitaisiin korvata puutuotteilla. Yritykset ovat jo kehittäneet esimerkiksi puupohjaisia elintarvikepakkauksia, pillejä ja pumpulipuikkoja. Niiden hinta tosin on vielä muovituotteita kalliimpi. Puulle on myös monia muita kilpailevia käyttökohteita.

Puusta voi valmistaa esimerkiksi kankaita, vaatteita, erilaisia pakkauksia ja polttoaineita. Perinteisen paperin ja sellun rinnalle on kehitetty valtava määrä erilaisia uusia tuotteita. Niihin voi tällä viikolla tutustua Helsingin Messukeskuksessa.

– Puusta voi tehdä oikeastaan kaiken sen, minkä voi tehdä öljystä eli siitä voi tehdä kemikaaleja, siitä voi tehdä muovia, siitä voi tehdä kaiken, mitä voi tehdä betonista. Siitä voi tehdä taloja, rakenteita, luettelee Teknologian tutkimuskeskus VTT:n liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Manninen.

puumessut, messukeskus

Messukeskuksessa on esillä uusia metsäteollisuuden tuotteita ja innovaatioita.

Puu on muovia kalliimpaa

EU-komissio kertoi eilen suunnitelmistaan kieltää kertakäyttöiset muovituotteet kuten mukit, aterimet, mehupillit ja pumpulipuikot. Metsäteollisuudelle tämä tarjoaa uusia mahdollisuuksia.

– Monen yrityksen tavoitteena on nimenomaan kehittää sellaisia uudenlaisia tuotteita, joita voitaisiin käyttää samanlaisessa käyttötarkoituksessa kuin nykypäivänä muovia, sanoo Metsäteollisuus ry:n innovaatioasioiden päällikkö Alina Ruonala-Lindgren.

Ongelmaksi voi kuitenkin tulla hinta. Ainakin vielä puutuotteet ovat muovia kalliimpia.

– Se on varmasti tällä hetkellä vielä kalliimpaa, koska oikeasti öljypohjaiset tuotteet on halpoja ja öljystä me ei makseta sitä hintaa, mitä haittaa se aiheuttaa yhteiskunnalle. Jos se hinta otettaisiin huomioon, puutuotteet olisivat varmasti kilpailukykyisiä, uskoo Manninen.

puutuotteet, puumekko, VTT

Puu taipuu moneksi. Siitä voi valmistaa jopa vaatteita.

Kuluttajat tekevät lopullisen päätöksen

Viime kädessä kyse on kuluttajien valinnoista.

– Monet sanovat, että haluavat ja ovat valmiita maksamaan, mutta käytännössä taitaa olla realiteetti, että hinta on aika määräävä tekijä, huomauttaa Ruonala Lindgren.

Muutostakin on tosin tapahtunut.

– Monet yritykset ajattelevat, että vaikka tuote olisi pikkuisen kalliimpi, on parempi, että meillä on ympäristöystävällisempiä ja kierrätettäviä tuotteita. Kuluttajat vaativat niitä ja se nostaa tuotteen imagoa, pohtii Manninen.

puu, messut, sellukengät

Nämä eivät ole puukengät vaan sellukengät.

Puu ei riitä kaiken muovin korvaamiseen

Puulla ei tietenkään voi korvata kaikkia muovituotteita. Siihen eivät metsävarat riitä.

– Missään tapauksessa puu ei riitä kaiken öljyn korvaamiseen. Se on selvä. Kyllä meidän täytyy miettiä, mitkä ovat ne kohteet, missä kannattaa korvata puulla. Puu sopii esimerkiksi sellaisiin kohteisiin kuten puurakentamiseen, missä puulla on ominaisuuksia, mitä ei muilla materiaaleilla ole. Kaiken muovin korvaamisen sijaan kannattaa keskittyä siihen, että ne muovit, mitä tehdään öljystä, pysyvät kierrossa mahdollisimman pitkään, arvioi Manninen.

puu, pakkaukset, Stora Enso

Styroksisen kalalaatikon voi korvata kuitupohjaisella laatikolla.

Perinteinen metsäteollisuus vielä vahvoilla

Metsäteollisuuden osuus Suomen viennistä on noin 20 prosenttia. Metsäteollisuus työllistää suoraan 41 000 ihmistä ja välillisesti 140 000. Suomessa on 49 paperi- ja sellutehdasta sekä yli 200 saha- tai puutuoteyritystä.

Perinteisten tuotteiden kuten paperin ja sellun arvioidaan pysyvän liiketoiminnan perustana myös tulevina vuosina, mutta pikkuhiljaa uusien tuotteiden määrä ja merkitys kasvaa.

– Isoin huoli meillä on se, että pitäisi saada sitä uutta tuotantoa tänne Suomeen, ettei me vaan viedä täältä sellua maailmalle ja sitten se jatkojalostus ja arvonnousu tapahtuu muualla, kertoo Manninen.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa