Ruokavirasto on määrännyt Fifax-yhtiön teurastamaan ja lopettamaan kaikki tuotantolaitoksensa kirjolohet IHN-viruksen vuoksi Ahvenanmaalla, yhtiö kertoo tiedotteessa.
Määräys koskee myös oireettomia kirjolohia, ja yhtiö joutuu ajamaan tuotannon alas Eckerön-laitoksen puhdistuksen vuoksi. Oireettomat kalat saa kuitenkin teurastaa ja myydä ruoaksi.
Toimitusjohtaja Samppa Ruohtulan mukaan määräys koskee satojen tuhansien kilojen edestä kirjolohta. Yhtiön Eckerön-laitos on valmistunut 2020, ja sen tekninen enimmäiskapasiteetti on yhtiön vuosikertomuksen mukaan 3 200 tonnia.
– Olemme päässeet hyvään vauhtiin. Sitten, kun tuli tällainen takaisku, niin se on aika iso pettymys tässä kohtaa, Ruohtula kertoo STT:lle.
Valtio vastaa kustannuksista, jotka kalojen hävittämisestä aiheutuu. Fifax voi hakea korvausta kaloista, jotka on määrätty lopetettavaksi.
IHN-virusta havaittiin kesäkuussa
Fifaxin kiertovesilaitoksesta havaittiin kesäkuussa IHN-viruksen aiheuttamaa tautia. IHN on lohikalojen tauti, joka voi tarttua myös esimerkiksi särkikaloihin, kertoo Ruokavirasto. Virus ei tartu ihmiseen tai maaeläimiin.
Ruokavirasto havaitsi IHN-virusta Ahvenanmaalla viimeksi vuonna 2021, ja tuolloin Ruokavirasto määräsi noin 1,6 miljoonaa kiloa kirjolohta lopetettavaksi ja teurastettavaksi. Kesäkuussa virasto kertoi, että viimevuotiset tartunnat sijaitsivat etäällä Fifaxin tuotantolaitoksesta. Tuotantolaitoksen ja aiempien tartuntapaikkojen välillä ei ole kuljetettu kalaa.
Fifax kertoo yhtiön tiedotteessa, ettei tartunnan alkuperä ole vielä selvinnyt. Vuoden takaisessa epidemiassa virus kulkeutui Ahvenanmaalle kirjolohenpoikasista, jotka oli tuotu tanskalaisesta kalanviljelylaitoksesta.
Ruokaviraston mukaan Ahvenanmaalla voi syödä kalaa ja kalastaa tartunnoista huolimatta.
Yhtiö voi joutua lomauttamaan
Fifaxilla on elokuun puoleenväliin saakka aikaa hävittää lopetetut kalat. Tämän jälkeen tuotantolaitos vielä puhdistetaan, ja tuotanto käynnistetään sitten, kun viranomaiset antavat siihen luvan.
Yhtiön mukaan se joutuu tuotannon alasajon vuoksi lomauttamaan enintään 26 laitoksen työntekijää. Yhtiö käynnistää muutosneuvottelut tilanteen vuoksi.
Yhteistoimintalaki muuttui vuoden alussa. Nykylain mukaisissa muutosneuvotteluissa käydään läpi pitkälti samat asiat kuin aiemmin yt-neuvotteluissa.