Uudet ravintolarajoitukset iskevät kipeästi Lapissa – "Tässä aiheutetaan Suomen matkailumaineelle vahinkoa"

2:06imgTällaiset rajoitukset nyt astuvat voimaan.
Julkaistu 28.12.2021 18:50
Toimittajan kuva
Leo Jaakkonen

leo.jaakkonen@mtv.fi

Toimittajan kuva

Eerikki Pitkänen

eerikki.pitkanen@mtv.fi

Ravintolarajoitukset kiristyvät tiistaina leviämisalueilla. Alan etujärjestön mukaan rajoitukset ovat kohtuuttomat ruokaravintoloiden osalta.

Tiistaina voimaan tulevien rajoitusten mukaisesti anniskeluravintoloiden tulee sulkea ovensa kello 18 mennessä, ja anniskelu lopettaa kello 17 mennessä. Koronapassi ei vapauta rajoituksista.

Ravintolat voivat olla auki ilman anniskelua iltakahdeksaan koronapassin avulla, mikä vaikuttaa ruokaravintoloiden tilanteeseen.

Uudet rajoitukset ovat voimassa leviämisalueilla 20. tammikuuta saakka.

Leviämisalueita ovat kaikki muut sairaanhoitopiirit paitsi Kainuu, Pohjois-Karjala, Itä-Savo ja Ahvenanmaa. Näillä alueilla ei toistaiseksi ole voimassa ravintolarajoituksia.

Alan etujärjestö näreissään

Ravintola- ja matkailualan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan voimaan tulleet rajoitukset ovat ravintoloiden kannalta erittäin kielteisiä.

– Kriisi on jatkunut kohta 22 kuukautta. Yrittäjät ja työntekijät ovat väsyneitä ja turhautuneita, Lappi kommentoi MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Lapin mukaan yrittäjien keskuudessa vallitsee katkeruutta. Tunne on, että ravintola-alaa kohdellaan epäoikeudenmukaisesti, eikä ymmärrystä tilanteelle enää löydy.

Satojen miljoonien menetykset

Rajoitukset tarkoittavat väistämättä myös lomautuksia. Lapin mukaan yritykset pyrkivät pitämään kaikki työntekijät töissä, sillä he ovat saaneet kärsiä jo paljon.

– Yksikään yritys ei lomauta yhtään työntekijää, jos ei ole aivan pakko. Mutta varmasti puhutaan vähintään kymmenestätuhannesta lomautetusta, koska asiakkaita ei ole ja kassassa ei ole rahaa, niin tällaisiin toimenpiteisiin täytyy ryhtyä.

Esimerkiksi alan suurtoimija NoHo Partners ilmoitti lomauttavansa lähes koko Suomen henkilöstönsä eli noin 1 250 ihmistä.

Lue myös: Ravintolajätti reagoi välittömästi kiristyviin rajoituksiin: NoHo Partners lomauttaa 1250 henkilöä

Pelkästään kolmen viikon ravintolarajoitukset tarkoittavat toimitusjohtaja Lapin arvion mukaan ”muutaman sadan miljoonan” suuruisia menetyksiä alan toimijoille. Tapahtuma-ala mukaan lukien menetykset ovat ainakin kaksinkertaiset.

Illalliset jäävät haaveeksi

Ravintolarajoitukset kohdistuvat siis myös ruokaravintoloihin, vaikka Terveyden ja hyvinvoinnin laitos luokittelee ne matalan riskin tiloiksi. Tästä syystä MaRa aikoo kannella asiasta ja on valmis viemään asian aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti.

Rajoitukset iskevät myös matkailutoimintaan hyvin konkreettisella tavalla. Esimerkiksi Lapin-matkailupaketteihin liittyvät korkeatasoiset illalliset joudutaan nyt miettimään uudelleen.

– Kyllä tässä aiheutetaan Suomen matkailumaineelle vahinkoa.

Muutos koronapassiin

Ravintolarajoituksilla pyritään huonontuneessa koronatilanteessa ja omikronvariantin tuomassa epävarmuudessa varmistamaan, ettei sairaalahoidon kapasiteetti ylity. Se tarkoittaa myös rokottamattomien kansalaisten suojelemista koronataudilta.

MaRa on esittänyt, että koronapassia muutettaisiin niin, että vain täysi rokotussarja tai alle puolen vuoden sisällä sairastettu koronatauti oikeuttaisivat todistukseen. Nykyiseen koronapassiin oikeuttaa myös 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen testitulos.

– Ei voida jatkuvasti sillä perusteella, että rokottamattomia suojellaan, pitää meidän ravintola-, matkailu- ja ravintola-alaa kurimuksessa, Lappi sanoo.

Katso Timo Lapin koko haastattelu MTV Uutiset Livessä alla olevalta videolta.

8:14img

Tuoreimmat aiheesta

Koronarajoitukset