Ruotsalaisyritys asensi ensimmäisten joukossa mikrosirut työntekijöidensä ihon alle – herättää eettisiä ongelmia

shutterstock_368222912
KuvituskuvaShutterstock
Julkaistu 07.04.2017 10:38

MTV LIFESTYLE

Ottaisitko itse pomosi kehotuksesta mikrosirun ihosi alle? Ruotsalaisyrityksen työntekijät ovat keksinnöstä innoissaan ja siruista on tullut niin suosittuja, että sirutuksen kunniaksi on pidetty juhlia. Moni on kokeilumielellä ja ”haluaa olla osa tulevaisuutta”.

Yhteensä 150 ruotsalaisyritys Epicenterin työntekijää on otattanut käteensä työnantajansa tarjoaman mikrosirun. Siru on noin riisinjyvän kokoinen ja upotetaan ihon alle.

Sirusta on moneen: työntekijä voi käden heilautuksella avata muun muassa ovia, käyttää tulostimia ja ostaa vaikka smoothien. Erilaisia avaimia ja avainkortteja ei siis tarvita enää.

– Suurin etu mikrosiruissa on, että ne ovat niin käteviä. Ne korvaavat paljon mukana kuljetettavia esineitä, kuten kommunikaatiovälineitä, avaimia ja maksukortteja, yksi yrityksen perustajista ja toimitusjohtaja Patrick Mesterton kommentoi asiaa Business Insiderille.

Mikrosirujen hyödyntämä tekniikka ei ole sinänsä uutta, sillä esimerkiksi lemmikkieläimiä on sirutettu jo pitkään. Kissoilla ja koirilla ihonalaiset sirut toimivat virtuaalisen kaulapannan tapaan.

Epicenter on kuitenkin yksi ensimmäisistä yrityksistä, joka on alkanut siruttaa ihmistyöntekijöitään näin suuressa mittakaavassa. Yritys aloitti mikrosirujen asentamisen vuoden 2015 alussa.

Uuteen tekniikkaan liittyy myös ongelmia

Sinänsä turvallisiin ja käteviin mikrosiruihin liittyy kuitenkin eettisiä ongelmia ja esiin on noussut kysymyksiä turvallisuuteen ja yksityisyyden suojaan liittyen – niin kuin usein käy uusien teknologioiden kanssa. Sirut keräävät työntekijöistä paljon dataa, kuten sen, milloin työntekijät tulevat töihin ja milloin lähtevät, sekä mitä he ostavat lounaaksi.

Avainkortit ja älypuhelimet keräävät ihmisistä samaa tietoa, mutta ne voi halutessaan jättää kotiin – toisin kuin mikrosirun.

Mikrosirut hyödyntävät samaa NFC-tekniikkaa kuin maksukorttien lähimaksuominaisuus tai mobiilimaksut. Siru eli käsi pitää siis viedä muutaman sentin päähän laitteesta, jolloin data liikkuu elektromagneettisia aaltoja pitkin. Itse sirut ovat passiivisia, eli ne eivät ime laitteista tietoa itseensä.

Kun sirut sisältävät paljon tietoa käyttäjästään, tulevaisuuden uhkana ovat esimerkiksi hakkerit, jotka voisivat kaapata siruilta valtavia määriä henkilökohtaista tietoa esimerkiksi terveyteen, talouteen, työntekoon ja elintapoihin liittyen.

 shutterstock_183015239

Tällaisella välineellä eläinlääkäri asentaa sirun koiran ihon alle.

Lähde: Business Insider

***

8:01img

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä