Ruotsissa keskustelua on herättänyt erityisesti kaapelirikkojen tutkintojen erot Suomessa ja Ruotsissa.
Itämeren alueen Nato-maiden huippukokous kiinnosti laajasti kansainvälistä mediaa. Presidentin kanslian mukaan kokousta seurasi noin 140 toimittajaa, joista suurin osa oli ulkomaisia toimittajia.
MTV Uutisten haastattelemat toimittajat jakoivat suomalaisten huolen kaapelirikoista. Ruotsalaisen tietotoimisto TT Nyhetsbyrån toimittaja Cornelia Mikaelsson totesi, että Ruotsissa keskustelua on herättänyt erityisesti kaapelirikkojen tutkintojen erot Suomessa ja Ruotsissa.
Ruotsi tutki marraskuussa tapausta, jossa kiinalaisalus Yi Pengin epäiltiin vaurioittaneen merenalaisia kaapeleita Itämerellä. Ruotsin viranomaisilta kesti kuukauden päästä alukselle. Suomi pysäytti Eagle S -aluksen heti epäillyn vaurion tapahtumisen jälkeen ja sai sen ohjattua Suomen aluevesille.
– Suomen poliisi ja muut viranomaiset toimivat tilanteessa todella nopeasti ja pääsivät alukseen. Tämä herätti Ruotsissa kysymyksiä, miksi Suomi onnistui tässä niin paljon nopeammin? Mikaelsson toteaa.
Lue myös: Kommentti: Venäjä haluaa kuluttaa Itämeren maiden valvontaresursseja ja Naton on nyt pakko reagoida
Saksa on varovainen – Puolassa Venäjän roolia pidetään selvänä
Eri maiden medioiden edustajien välillä oli eroja siinä, kuinka suoraan Venäjää pidettiin vastuussa Itämeren kaapelirikoista.
Mikaelsson toteaa, että Ruotsissa syytöksiä esitetään vasta, kun niitä voidaan perustella vedenpitävillä todisteilla. Varjolaivaston ollessa kyseessä tämä voi osoittautua hankalaksi.
Myös saksalaisen Die Welt -sanomalehden toimittaja Marco Reinke on varovainen.
– Kaikki ovat tietoisia tilanteesta, mutta kukaan ei halua sanoa suoraan, että kyseessä on Venäjän aggressio, Reinke sanoo.
Saksan liittokansleri Olaf Scholz on ollut pidättyväinen tuomitsemaan kaapelirikot Venäjän aikaansaannoksiksi. Hän sanoi kuitenkin tänään, että niitä ei voida pitää sattumina.
Reinken mukaan Saksassa maan ensi kuussa järjestettävä liittopäivävaalit ovat vieneet palstatilaa mediassa. Itämeren tilanteeseen havahduttiin Saksassa, kun sata tonnia venäläisöljyä sisältävä Eventin-tankkeri ajelehti vaurioituneena pitkin Itämerta. Tankkeri on nyt hinattu Saksan rannikolle.
– Tämä sai ihmiset Saksassa todella huolestuneiksi. Olemme nyt tilanteessa, jossa kaikki ymmärtävät, että meidän Natona ja Saksan Naton jäsenenä on tehtävä osuutensa, Reinke sanoo.
Puolalalaisen Gdanskista käsin toimivan Radio Zet -radiokanavan toimittaja Maciej Bak oli suorasanaisempi Venäjän roolista.
– Estlink2 -sähkönsiirtokaapelista puhuttaessa ei ole epäilystäkään, etteikö tämä olisi Venäjän tekosia. Mielestäni Suomen viranomaisten hyvä ja tarkka tutkinta todistaa tämän, Bak sanoo.