Ruotsi kiristi odotetusti turvapaikkasäädöksiään – ministeri pitää muutosta välttämättömänä

ruotsi pakolaiset rajatarkastukset poliisi raja turvapaikanhakijat
Turvapaikanhakijoita saapui junalla Tanskasta Ruotsin Malmöön marraskuussa 2015.EPA
Julkaistu 21.06.2016 18:44(Päivitetty 21.06.2016 19:11)

MTV UUTISET – STT

Ruotsin valtiopäivät hyväksyi tiistaina suurella enemmistöllä turvapaikkasäädöksien kiristämisen. Kiristysten on tarkoitus olla voimassa kolme vuotta.

Esityksen mukaan turvapaikanhakijoille myönnetään pääosin vain tilapäisiä oleskelulupia. Samalla perheenyhdistämisen ehtoja kiristetään koskemaan vain ydinperhettä. 

Pakolaisaseman saaneet hakijat voivat saada jatkossa enimmillään kolmen vuoden oleskeluluvan. Muuhun kansainväliseen suojeluun oikeutetut voivat saada enintään 13 kuukauden oleskeluluvan. Heillä ei olisi ollenkaan oikeutta perheenyhdistämiseen. 

Ruotsista ei myöskään enää voi saada oleskelulupaa pelkästään niin sanotun muun suojeluntarpeen perusteella. Kategoria on ollut käytössä yksin Ruotsissa. 

Maahanmuutosta vastaavan ministerin Morgan Johanssonin mukaan kiristäminen on välttämätöntä, koska pakolaismäärien fyysiset rajat tulevat vastaan. 

– Vaikka meillä olisi maailman paras turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmä, ei meillä sentään ole taikasauvaa, jolla voisimme lyhyessä ajassa taikoa satojatuhansia asuntoja, kymmeniätuhansia opettajia ja sosiaalityöntekijöitä sekä satoja kouluja. On olemassa fyysiset rajat sille, kuinka paljon kykenemme ottamaan vastaan, Johansson perusteli.  

Johanssonin mukaan perheenyhdistämisen kiristyksien vaikutuksetkin jäävät lähitulevaisuudessa pieniksi, koska moniin uusista turvapaikanhakijoista sovelletaan vanhoja sääntöjä. 

– Tulemme tekemään tulevina vuosina enemmän perheenyhdistämisiä kuin ehkä mahdollisesti olemme koskaan tehneet, ministeri sanoi. 

YK:lta ja ihmisoikeusjärjestöitä moitteita

Kiristyksiä vastustivat muun muassa ihmisoikeusjärjestöt ja Ruotsin kirkko.   

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on ollut erityisen huolissaan siitä, miten oleskelulupien muuttaminen tilapäisiksi ja perheenyhdistämisen vaikeuttaminen vaikuttaa lapsiin.  

-Kolme vuotta on lapsen elämässä pitkä aika elää epävarmuudessa ja ilman vanhempia tai muita huoltajia. Sillä voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia lapsen kehittymiselle aikuiseksi, järjestö sanoi maaliskuussa julkaistussa raportissaan. 

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan esitys uhkaa suojelua tarvitsevien lasten hyvinvointia ja vaikeuttaa heidän sopeutumistaan ruotsalaiseen yhteiskuntaan. 

– Ruotsi on pitkään ollut johtavassa asemassa edistämässä turvapaikanhakijoiden ja pakolaisten oikeuksia. Ruotsin ei pitäisi uhrata vaarassa olevien lasten hyvinvointia sen edestä, että maasta tulisi vähemmän houkutteleva turvapaikanhakijoille, sanoi järjestön edustaja Rebecca Riddell

Ruotsi on turvapaikkahakemusten suurimpia vastaanottajamaita Euroopassa. Verrattuna viime vuoteen hakemusten määrä on kuitenkin pudonnut selvästi.  

Tuoreimmat aiheesta

Pakolaiset