Lainmuutos vaikeuttaa perheenyhdistämistä – näin paljon rahaa pitää jäädä elämiseen

Ulkomaalaislain kiristäminen voi vähentää perheenyhdistämishakemuksia merkittävästi, arvioi sisäministeriö.

Kun hakemusten määräksi aiemmin arvioitiin kymmeniä tuhansia, luku saattaa romahtaa muutamiin tuhansiin.  

Lakiehdotuksen mukaan turvapaikan saaneen pitää täyttää toimeentuloehto, jotta hän voisi elättää perheensä Suomessa. Laskelmien mukaan perheenkokoajalle pitää verojen jälkeen jäädä käyttövaraa 2600 euroa kuussa saadakseen Suomeen puolisonsa ja kaksi lastaan.

Ilman lainmuutosta hakemuksia voisi tulla noin 30 000 ellei enemmän niiltä, jotka tulivat viime vuonna Suomeen. Näin arvioi ylijohtaja Jorma Vuorio sisäministeriöstä.

Turvapaikanhakijoista noin kolmasosa on aiempina vuosina saanut myönteisen päätöksen. Jos suhde säilyy samanlaisena, viime vuonna tulleista 32 500 hakijasta yli 10 000 saisi turvapaikan. Sisäministeriö ja maahanmuuttovirasto (Migri) ovat arvioineet, että jokaisen turvapaikan saaneen omaiselta tulee keskimäärin kolme perheenyhdistämishakemusta. Ilman lainmuutosta tämä voisi johtaa kymmeniintuhansiin hakemuksiin.

– Lain todelliset vaikutukset nähdään kuitenkin vasta sitten, kun se on tullut voimaan, Vuorio sanoo. Lakia viedään eteenpäin nopealla aikataululla, ja se on tarkoitus saada voimaan jo ennen kesää.

Vuorion mukaan päätöksillä on kiire, jos halutaan vaikuttaa hakemusten määrään. Migri alkaa maaliskuun alusta tehdä tuhat turvapaikkapäätöstä viikossa, kun työhön saadaan lisäväkeä. Kun päätöksiä tekee yleensä satakunta työntekijää, heidän määränsä nousee nyt 500:aan.

Vuorion mukaan perheenyhdistämisen tiukentaminen on hallituksen poliittinen linjaus. Lähtökohtana on se, että perhe pystytään elättämään eikä jäädä sosiaaliturvan varaan.

Useat järjestöt ovat vastustaneet lain kiristymistä, koska pitävät toimeentuloehtoa kohtuuttomana ja kotouttamisen sekä lasten edun vastaisena. Perheenjäsenen saaminen Suomeen on järjestöjen mukaan jo nyt hyvin vaikeaa edellisten kiristysten jälkeen. Järjestöt ovat aloittaneet vetoomuskampanjan lakiehdotusta vastaan.

Amnestyn verkkosivuilla oleva vetoomus on kerännyt runsaassa viikossa yli 8 000 nimeä.  

Lue myös:

    Uusimmat