Ruotsi pelkää nyt asiantuntijan mukaan "eristäytymistä" Nato-naapureista – ulkoministeri Haaviston kommenteista heräsi huoli

1:06img
Video: UPIn Iro Särkkä kertoo, miksi Ruotsi pelkää jäävänsä yksin
Julkaistu 24.01.2023 19:15
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi Ylen haastattelussa tiistaiaamuna Suomen mahdollisesti harkitsevan myös sitä mahdollisuutta, että maamme Nato-hakemus etenisi ilman länsinaapuriamme Ruotsia. Myöhemmin tiistain aikana Haavisto kuitenkin jo korjasi lausuntoaan toteamalla, ettei alkuperäinen suunnitelma yhteisestä matkasta ole muuttunut. 

Ruotsin ja Turkin väleihin tuli uusi särö viikonloppuna, kun äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti Koraanin mielenosoituksessa Tukholmassa.

Ruotsissa tapaus uutisoitiin kaikkiaan melko pienellä huomiolla, mutta Turkissa tilanne koetaan uskontoon kohdistuneeksi tuhotyöksi ja otettiinkin vastaan suuremman kohun saattelemana.

Lue myös: Turkki perui kolmikantaneuvottelut Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnista

Ulkopoliittisen instituutin Iro Särkkä ei usko, että Suomi päättäisi tästä hetkestä edetä yksin tiellä kohti Natoa.

– Tässä ei ole mikään tulipalokiire ja voimme aivan hyvin odottaa kesään asti ja aikaan Turkin presidentin vaalien jälkeen.

Ruotsin pahin pelko

Ruotsissa Haaviston kommentit herättivät paljon ihmetystä tänään aamulla. Länsinaapurissa pelätään, että Suomen mitta tulee täyteen.

Särkän mukaan Ruotsin kannalta pahin tilanne olisi muista Pohjoismaista eristäytyminen.

– Ruotsilla on vankat kumppanuussuhteet oikeastaan kaikkiin keskeisiin Nato-maihin. Silti siellä on pelkoa siitä, että he jäävät ulkopuolelle.

Viiden jälkeen Ripsa Koskinen-Papunen Mikko Suursalmi MTV juontaja

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

– Meillä olisi silloin joukko Ruotsin ympärillä, jotka ovat Nato-maita. Yhteistä puolustussuunnittelua ei voisi viedä läpi samalla tavalla pitkälle esimerkiksi Suomen kanssa, Särkkä huomauttaa.

Tuoreimmat aiheesta

Nato