Puola joutui hiljattain pyytämään apua sähköntuotannossaan häiriön vuoksi. Avuksi riensi useita maita – Ruotsi mukaan lukien. Menettely on osa Euroopan Unionin yhteisiä pelisääntöjä.
Ruotsi käynnisti maanantaina 6. joulukuuta suuren öljyllä käyvän varasähkövoimalan Karlshamnissa, jotta Puolan sähköverkko ei kaatuisi. Puola oli pyytänyt naapurimailtaan apua peräti 1,7 gigawatin tehovajeen kattamiseksi.
Aiheesta ovat uutisoineet muun muassa ruotsalainen Ny Teknik sekä Suomessa Maaseudun Tulevaisuus uutistoimisto Bloombergin perusteella. Ny Teknikin mukaan Karlshamnin voimala oli käynnissä muutaman tunnin.
Karlshamnin voimalan (Karlshamnverket) kapasiteetti on reilut 660 megawattia, mutta sitä käytettiin vain puolella eli 330 MW teholla. Voimalassa on kaksi yksikköä, joista molemmat ajettiin puolittain ylös.
Tuotannon puute Puolan sähköverkossa johtuu reilun 900 megawatin hiilivoimalan seisokista ja reilun 560 megawatin voimalan yllättävästä viasta. Puolan ja Ruotsin välillä on 600 MW siirtoyhteys. Sähköä Puolaan alettiin siirtää myös Saksasta, Liettuasta ja Ukrainasta.
EU:n sääntöjen mukaan jäsenmaiden on pakko auttaa toisiaan sähköverkon ylläpitämisessä poikkeustilanteissa, kertoo Ny Teknik.
Tavallaan koomista kyllä, koko vuorokautta Ruotsi ei vienyt sähköä Puolaan, vaan päinvastoin toi sähköä sieltä. Nyt Teknikin mukaan kyse on yksinkertaisesti siitä, että normaalisti Puola myy sähköä Ruotsille vieläkin enemmän; nyt Puolan häiriöt käänsivät tilanteen väliaikaisesti toisin päin.
Toisin sanoen Ruotsi käynnisti voimalan, jotta se voisi myydä sähköä Puolaan, jotta Puola voisi myydä sähköt takaisin Ruotsiin.
Karlshamnin voimalassa oli alkujaan kolme yksikköä, mutta niistä yksi on pysyvästi suljettu.