Ruotsi syyttää Irania laajasta kyberhyökkäyksestä

Tuhannet ruotsalaiset saivat kesällä 2023 tekstiviestissä kehotuksen kostaa Koraanin polttajille.

Iranin valtio oli kesällä 2023 Ruotsia vastaan tehdyn laajan kyberhyökkäyksen takana, sanoi Ruotsin syyttäjänvirasto tiistaina.

Noin 15  000 ruotsalaista sai kesällä 2023 tekstiviestin, jossa kehotettiin kostamaan Koraanin polttajille.

Syytäjä Mats Ljungqvistin mukaan tarkoituksena oli entisestään kiristää tilannetta ja lisätä vallinnutta konfliktia.

Lehdistötiedotteessa Ljungqvist sanoi, että viestien takana oli iranilainen kyberryhmä, joka oli tunkeutunut ruotsalaiseen tekstiviestipalveluun. Ruotsin turvallisuuspoliisi Säpo sanoi ryhmän toimineen Iranin vallankumouskaartin toimeksiannosta.

Oikeusministeri Gunnar Strömmer piti hyvin huolestuttavana turvallisuuspoliisi Säpon tietoa, että Iranin valtio on Ruotsia vastaan tehdyn kyberhyökkäyksen takana.

Uutistoimisto TT:lle asiaa kirjallisesti kommentoinut Strömmer sanoi, että Säpo on arvioinut Iranin olevan yksi niistä maista, jotka muodostavat suurimman uhan Ruotsille muun muassa levittämällä vääriä tietoja.

–  Hallitusta on informoitu, ja se on yhteydessä vastuussa oleviin viranomaisiin, Strömmer sanoi.

Hyökkäyksen yhdistäminen vallankumouskaartiin

Kyberhyökkäys tapahtui aikana, jolloin tilanne Ruotsissa oli jännittynyt Koraanin polttamisten ja Nato-prosessin takia. Säpon operatiivisen johtajan Fredrik Hallströmin mukaan kyberhyökkäys lisäsi uhkaa Ruotsia kohtaan.

–  Onnistuimme yhdistämään sen (Iranin) vallankumouskaartiin, hän sanoi TT:lle.

Hallström sanoo, että on vaikeaa tietää tarkasti, mikä oli Iranin kyberhyökkäyksen tavoitteena. Hänen mukaansa voisi "kuvitella", että kyse oli uhan lisäämisestä Ruotsia kohtaan.

Hallströmin mukaan Ruotsin täytyy suojautua tämäntyyppisiltä hyökkäyksiltä.

–  On todella tärkeää, että sekä yrityksillä, viranomaisilla että organisaatioilla on asiaankuuluva suoja tämäntyyppiseen toimintaan liittyen. Olemme maailmantilanteessa, jossa sitä todella tarvitaan, Hallström sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat