Epäily: Venäjän vakoojat salakuljettaneet palopommeja lentokoneisiin Euroopassa

Suojelupoliisi on tietoinen Venäjän värväyskampanjasta.

Britanniassa poliisi tutkii, ovatko Venäjän vakoojat ujuttaneet palopommin lentokoneeseen, kertoo brittilehti The Guardian.

Epäilty palopommi aiheutti tulipalon kuljetusyhtiö DHL:n varastossa Birminghamissa Britaniassa 22. heinäkuuta. Räjähtävän paketin epäillään saapuneen DHL:n varastolle ilmateitse. 

Tiedossa ei ole, oliko paketti matkustaja- vai tavaralennon kyydissä. Paketin määränpääkään ei ole tiedossa.

Tulipalosta ei aiheutunut henkilövahinkoja tai merkittävää aineellista tuhoa. Ketään ei ole pidätetty tapaukseen liittyen.

Vastaava tapaus sattui heinäkuun lopulla myös Saksassa. Lentokoneeseen matkalla ollut paketti räjähti DHL:n varastolla Leipzigissä. Maan tiedustelupalvelun päällikön Thomas Haldenwangin mukaan paketti olisi pudottanut lentokoneen, jos se olisi räjähtänyt lennolla. Tapauksien mahdollinen yhteys on viranomaisten selvittelyssä.

Birminghamin tapausta tutkivat brittiviranomaiset epäilevät, että palopommi on osa Venäjän vakoojien Euroopassa toteuttamaa laajempaa operaatiota, kertoo The Guardian.

Britannian turvallisuuspalvelu MI5:n päällikkö Ken McCallum varoitti viime viikolla, että Venäjän sotilastiedustelu GRU:lla on käynnissä "jatkuva tehtävä".

– Sen tavoite on aiheuttaa kaaosta Britannian ja Euroopan kaduilla: Olemme nähneet tuhopolttoja, sabotaaseja ja paljon muuta, McCallum sanoi The Guardianin mukaan.

Laaja sabotaasisarja – supo tietoinen

CNN:n haastatteleman Nato-viranomaisen mukaan Venäjä on tehnyt kuluvan vuoden aikana useita sabotaasioperaatioita eri Nato-maissa. 

Venäjän tähtäimessä ovat olleet Ukrainan tukijat ja ukrainalaisjoukoille matkaavien aseiden kuljetusväylät.

Suomen suojelupoliisin (supo) mukaan Venäjä tarjoaa rikollisille rahaa sabotaaseista, uutisoi Yle lokakuussa. Supon mukaan mahdollisia tekijöitä etsitään sosiaalisesta mediasta.

Toukokuussa Puolan pääkaupungissa Varsovassa tuhoutui tulipalossa ostoskeskus. Maan pääministeri Donald Tuskin mukaan on "varsin todennäköistä", että palo oli Venäjän tiedustelupalvelun toimijoiden aiheuttama.

Heinäkuussa puolestaan raportoitiin, että viranomaiset saivat selville salamurhasuunnitelman, jonka kohde oli suuren saksalaisen Rheinmetallin asevalmistajan johtaja Armin Papperger.

Nato-viranomaisen mukaan puolustusliitossa on havaittu "Venäjän hybridisodan ennennäkemätön eskalaatio ja leviäminen".

– Sabotaaseja, salamurhasuunnitelmia, tuhopolttoja ja tapauksia, jotka ovat maksaneet ihmishenkiä, Nato-viranomainen sanoi CNN:n mukaan.

Stubb: "Sodan ja rauhan välinen viiva on veteen piirretty"

Supon vastatiedustelutoiminnan päällikkö Teemu Liikkainen sanoi Ylelle, ettei Suomessa tehdyissä vesilaitosmurroissa ole ollut merkkejä Venäjän osallisuudesta.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö, nykyinen europarlamentaarikko ja kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) katsoi kesä-heinäkuun vaihteessa, että Venäjä on jo sodassa Suomen ja muun lännen kanssa.

Presidentti Alexander Stubb kommentoi Toverin lausuntoa sanomalla, että Suomi "yksiselitteisesti ei ole" sodassa Venäjän kanssa.

– Samalla totean, että sodan ja rauhan välinen viiva on tänä päivänä veteen piirretty. Sodan ja rauhan välinen viiva hämärtyy, ja siihen Venäjä pyrkii, Stubb vastasi esitettyyn kysymykseen tiedotustilaisuudessa.

Stubbin mukaan Venäjä käy tällä hetkellä sotaa kahdella "tantereella".

– Ensimmäinen on kineettinen ja konventionaalinen Ukrainan kanssa. Se on se, missä sota on. Toinen on hybridisodankäynti, joka ei sinällään ole sotaa vaan erilaista toimintaa, Stubb sanoi.

Viron pääministeri Kaja Kallas puolestaan totesi kesällä Venäjän käyvän "varjosotaa" länttä vastaan.

Lue myös:

    Uusimmat