Ruotsissa oikeistopopulistisen ruotsidemokraatit-puolueen gallupnousu on johtanut siihen, että kumpikaan perinteisistä puolueblokeista ei ole saamassa enemmistöä valtiopäivävaaleissa. Sunnuntaina käytävistä vaaleista keskusteltiin aamun Huomenta Suomessa.
Miten Ruotsin ylijäämäinen talous vaikuttaa vaaleihin? Katso keskustelu yllä olevalta videolta.
Ruotsin hallituksen on perinteisesti muodostanut joko vasemmistoblokki sosialidemokraattien johdolla tai oikeistoblokki maltillisen kokoomuksen eli moderaattien johtamana.
Helsingin yliopiston dosentin Johan Strangin mukaan molempien blokkien kannatukset ovat mielipidemittauksissa olleet noin 40 prosenttia ja ruotsidemokraattien noin 20 prosenttia. Perinteiset blokit eivät tällä tuloksella pystyisi muodostamaan enemmistöhallitusta.
– Tulee kyllä kiinnostavat hallitusneuvottelut, Strang ennakoi.
Hallitusneuvottelujen erikoisuudesta johtuen ne ovat itsessään nousseet vaaliteemaksi, Strang kertoo. Strangin mukaan sunnuntain tuloksesta ei välttämättä suoraan ole pääteltävissä hallituksen kokoonpanoa.
– Ratkaisevaa on se, miten tulosta tulkitaan, Strang sanoo.
Puolueilla omat teemat
Pääministeri Stefan Löfvenin johtamat demarit yrittävät nostaa vaaliteemana hyvinvointivaltiota ja hoitojonoja. Moderaatit korostavat lakia ja järjestystä. Myös ilmastoasiat ovat nousseet keskusteluissa esiin. Ruotsidemokraattien kärkenä on maahanmuutto.
Ulkoministeriön valtiosihteerin Matti Anttosen mukaan puolueet ovat vaalikeskusteluissa löytäneet yhtymäkohtia yli blokkirajojen. Anttosen mielestä vähemmistöhallituksen muodostaminen voi olla todennäköinen vaihtoehto.
Mielipidemittausten mukaan noin 30 prosenttia ruotsalaisista on äänestämässä puolueita, jotka haluavat irti EU:sta, kertoo Maarit Feldt-Ranta. Katso alla olevalta videolta, mikä merkitys EU:lla on vaaleissa.
7:27