Valtio-opin professori ei usko Ruotsin vaalituloksen keikahtavan enää – näkee hallituksen muodostamisen olevan helpompaa porvareille

Ulf_Kristersson_vaalit
Maltillisen kokoomuksen Ulf Kristerssonin uskotaan nousevan Ruotsin seuraavaksi pääministeriksi. AOP
Julkaistu 12.09.2022 13:16

MTV UUTISET - STT

Ruotsissa neljän puolueen porvariblokin saavuttaman yhden edustajan enemmistön arvioidaan todennäköisimmin pitämään, vaikka  blokkien välillä eroa on vain 50 000 äänen verran.

Ruotsissa porvariblokin niukka etumatka ääntenlaskussa tuskin enää muuttuu loppujen ennakko- ja postiäänten laskennassa tällä viikolla, arvioi valtio-opin professori Peter Esaiasson Göteborgin yliopistosta.

Lue myös: Ruotsin vaalitulos varmistumassa porvariblokin voitoksi – lopullinen vaalitulos selvinnee vasta keskiviikkona

Hän myös arvioi hallituksen muodostamisen olevan kahdesta poliittisesta blokista lopulta helpompaa juuri porvaripuolella. Esaiasson perustelee näkemystään sillä, että jos ruotsidemokraatit saavat tarpeeksi tavoitteitaan läpi, puolue tyytynee jäämään tukipuolueeksi hallituksen ulkopuolelle. Näin varmistettaisiin pieneltä liberaalipuolueelta tarvittava tuki porvarihallitukselle.

– Pääsy hallitukseen ei vaikuttaisi olevan ruotsidemokraateille arvovaltakysymys, Esaiasson kommentoi puhelimitse STT:lle.

Esaiassonin mukaan Ruotsin tämänkertaiset vaalit olivat tulokseltaan kaksijakoiset.

– Puolueiden kannatuksessa tapahtui keskinäisiä muutoksia paljon vähemmän kuin yleensä vaaleissa sitten 1970-luvun. Vaalituloksen poliittiset seuraukset ovat kuitenkin suuret, Esaiasson kertoi.

Ruotsidemokraattien nousu maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi on hänen mukaansa kiistatta pysäyttävä tulos monille. On aivan eri asia nähdä jotakin mielipidekyselyssä ja havaita sen sitten muuttuneen todellisuudeksi vaalituloksen myötä.

Lue myös: Puolustusministeri Hultqvist: Ruotsidemokraatit on turvallisuusriski

Esaiasson tosin huomauttaa, että ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin asemasta tulisi paljon näkyvämpi, jos porvaripuoli jäisi oppositioon. Tuolloin Åkesson nousisi aina valtiopäiväkeskusteluissa ensimmäisenä opposition edustajana puhumaan.

– Hän olisi, ainakin valtiopäivämielessä, muodollisestikin opposition johtaja, Esaiasson sanoo.

Lue myös: Ruotsin hallitusblokkien ero on vajaat 50 000 ääntä, ratkaisu siirtyy keskiviikkoon

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit