Ruotsin ampumatapaukset ovat lisääntyneet rikollisten imagonhallinnan takia: "He joutuvat jatkuvasti puolustamaan mainettaan väkivallalla"

8:07img
MTV vieraili turvallisuusseminaarissa haastattelemassa ruotsalaista asiantuntijaa, joka kertoi syitä ampumatapausten ja räjähdysten lisääntymiseen Ruotsissa.
Julkaistu 23.01.2020 17:36

Ruotsin ampumatapaukset ja räjähdykset ovat yleistyneet ja lietsoneet pelkoa kansalaisissa. Yksi syy ongelman kasvuun on rikollisten asennemuutos, jossa omaa mainetta pidetään yllä väkivaltaisilla teoilla. 

Viime vuonna Ruotsissa tapahtui yli 200 räjähdystä, ja lisäksi kansallista pommiryhmää tarvittiin paikalle monessa muussakin tapauksessa. Jatkuvat ampumatapaukset alkoivat maassa jo 10–15 vuotta sitten, joten ongelma ei ole Ruotsissa uusi.

Ruotsin Rikostorjuntaneuvoston yksikön johtaja Daniel Vesterhav kuitenkin kertoo, että ampumatapausten ja räjähdysten määrä on ollut nousussa.

Rikollisten keskuudessa on tapahtunut asennemuutos

Vesterhavin mukaan Ruotsin räjähdysten syitä ei ole vielä tutkittu, mutta ampumatapausten on. 

Viime helmikuussa tehdyn tutkimuksen mukaan rikollisjengien keskuudessa on tapahtunut asennemuutos, ja väkivaltaista ammuskelua ja väkivallan näyttämistä tarvitaan oman maineen ylläpitoon.

– Oma henkilökohtainen maine vaarallisena henkilönä on todella tärkeää. Tämän vuoksi rikolliset joutuvat jatkuvasti puolustamaan mainettaan väkivallalla, kertoo Vesterhav.

Ruotsin poliisi pyrkii lisäämään läsnäoloaan ongelma-alueilla, jotta konfliktitilanteita ei pääsisi syntymään. 

– Tällä hetkellä meillä on kuitenkin ongelma, koska tapausten tutkiminen vie paljon aikaa ja kaikki ampumatapaukset vievät resursseja. Tämän vuoksi poliisilla on vaikea priorisoida tehtäviä, toteaa Vesterhav.

Suomessa poliisi reagoi väkivaltaan välittömästi

Jotta Suomessa vältyttäisiin vastaavanlaiselta ongelmalta, poliisin tulisi reagoida välittömästi ongelmatilanteisiin ja kitkeä ne pois, kehottaa Vesterhav.

Poliisipäällikkö Ilkka Koskimäki ei usko, että vastaavanlaiseen väkivallan kehitykseen ajauduttaisiin Suomessa lähivuosina. 

– Suomessa on se hyvä puoli, että meillä on laaja viranomaisyhteistyö ja me reagoimme jatkuvasti.

– Jos pidämme viranomaiskontrollin, en usko, että Ruotsin kaltaiseen kehitykseen tullaan Suomessa menemään, poliisipäällikkö toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Ruotsi