Ruotsissa on tehty tänä vuonna yli sata räjäytystä, joita on lähetetty ratkomaan poliisin pommiryhmä. Vaikka kukaan ei ole kuollut räjähdyksissä, ovat asiantuntijat kuvailleet tapausten määrää ainutlaatuiseksi Euroopassa.
Viiden jälkeen ohjelmassa vieraillut keskusrikospoliisin rikosylikomisario Christer Ahlgren sanoo, että räjäytyksillä pyritään vaikuttamaan järjestäytyneeseen yhteiskuntaan. Kyseessä saattaa olla alamaailman reviirinvaltausta esimerkiksi huumekauppaan liittyen.
– Taustalla voivat olla katujengit eli järjestäytynyt rikollisuus, mutta myös sukuriidat ja klaaniriidat. Ruotsissa tilanne on aika moninainen, ketkä siellä toimii, Alhlgren sanoo.
Ahlgrenin mukaan räjähteinä käytetään niin helposti valmistettavia kotitekoisia räjähteitä kuin sotilaskäyttöön tarkoitettuja kranaatteja, joita on liikkeellä eniten ja joita saa katukaupassa halvalla.
Viitteitä vastaavasta
Suomen poliisi katsoo länsinaapurin tapahtumia huolestuneena.
– Olemme onnekkaita, että Ruotsi on meitä tässäkin asiassa edellä. Meillä on vielä mahdollisuus tehdä hyviä ratkaisuja Suomessa ja välttää tällaiset tilanteet, Ahlgren kertoo.
Ennalta ehkäisevä toiminta on hänen mukaansa Suomessa kunnossa. Viitteitä kuitenkin on siihen, että täälläkin tulee olla Ruotsin kaltaisesta rikollisuudesta ”hieman huolissaan”.
Tanska alkoi valvoa rajaa
Tanska aloitti tiistaina matkustajien tarkastukset Ruotsin vastaisella rajalla.
Tanskan hallitus haluaa estää tarkastuksilla väkivaltaisen rikollisuuden leviämistä Ruotsista Tanskan puolelle. Tarkastuksia jatketaan ainakin puolen vuoden ajan.
Voivatko Ruotsissa vaikuttavat rikolliset valua Suomeen?
– En usko, että laiva- tai lentoliikenne tuo meille näitä tekijöitä, mutta se ilmiö sinänsä nostaa päätään Suomessa, Ahlgren sanoo.
– Mutta Suomessa meillä on vielä mahdollisuus puuttua asiaan ajoissa, Ahlgren sanoo ja toteaa, ettei suomalaisten tarvitse olla huolissaan.