Ruotsissa armeija on ilmoittanut kieltävänsä kiinalaisomisteisen Tiktokin käytön työpuhelimissa turvallisuussyistä. Monissa muissakin länsimaissa julkishallinnoissa on tehty vastaavia ratkaisuja.
Tiktok on maailmanlaajuisesti erittäin suosittu sovellus, jolla jaetaan lyhyitä videoita.
Uutistoimisto AFP:n näkemän päätöksen mukaan asevoimat perustelee ratkaisua tiedoilla siitä, miten sovellus käyttää käyttäjätietoja, sekä Tiktokin omistavan ByteDancen toimilla. Asevoimien tiedottaja Guna Graufeldt kertoo AFP:lle, että matkapuhelinten ja tablettien käyttö itsessään voi olla turvallisuusriski, minkä vuoksi Tiktokia ei haluta työlaitteisiin.
Viime viikolla Norja kielsi Tiktokin käytön laitteissa, joiden kautta on pääsy maan parlamentin eli suurkäräjien järjestelmään. Ranskassa julkisen sektorin työntekijöitä kiellettiin viime viikolla lataamasta Tiktokia ja muita viihdesovelluksia työpuhelimiinsa.
Tiktok kovassa vastatuulessa
Euroopan komissio sekä Hollannin, Britannian, Yhdysvaltojen, Kanadan ja Uuden-Seelannin hallinnot ovat kieltäneen viranomaisilta Tiktokin käytön työlaitteilla, koska sovelluksella ja sen omistajalla pelätään olevan yhteyksiä Kiinan hallintoon.
ByteDance on vakuuttanut, ettei Kiinan hallinnolla ole pääsyä sen dataan. Viime marraskuussa yhtiö kuitenkin myönsi, että jotkut sen työntekijät Kiinassa pääsevät käsiksi eurooppalaiseen käyttäjädataan, ja joulukuussa yhtiö sanoi työntekijöiden hyödyntäneen dataa toimittajien vakoiluun.
Kiinan hallinto sanoi viime viikolla, ettei se pyydä yrityksiltä ulkomailla kerättyä dataa. Ulkoministeriön mukaan Kiina ei ole koskaan vaatinut eikä tule koskaan vaatimaan yrityksiä tai yksittäisiä ihmisiä keräämään tai tarjoamaan ulkomailta peräisin olevaa dataa tavoilla, jotka rikkoisivat paikallista lainsäädäntöä.