BBC:n haastattelema ruotsalaisnainen kertoo, että hänen iäkäs isänsä sai kuolinpäivänään hoivakodissa vain morfiinia. Lisähappea ei annettu, eikä lääkäri käynyt miehen luona.
Gävlessä hoivakodeissa työskennellyt Latifa Löfvenberg kertoo BBC:lle, että henkilökunnalle annettiin ohje olla lähettämättä vanhuksia sairaalaan.
– He sanoivat, ettei ketään pidä lähettää sairaalaan, vaikka he olisivat 65-vuotiaita ja heillä olisi vielä monta vuotta elinaikaa jäljellä. Osa kuolee tukehtuen. Sitä on hyvin vaikea vain katsoa vierestä, Löfvenberg sanoo.
Lue myös: Ruotsin parjattu koronataktiikka alkaa pikkuhiljaa lähentyä muita maita: "Siinä on pitkäaikaisesta ratkaisusta kysymys"
Löfvenberg on siirtynyt työskentelemään tukholmalaissairaalaan. Hänen mukaansa potilaiden ikäjakauma tukee hänen havaintoaan, että vanhukset pidetään tarkoituksella pois sairaalasta.
– Vanhoja ihmisiä ei ole paljon. Suurin osa potilaista on syntynyt 90-, 80- ja 70-luvulla.
"Isä sai vain morfiinia, ei lisähappea"
Lili Perspolisi kertoo BBC:lle että hänen isänsä Reza Sedghi kuoli koronaviruksen aiheuttamaan sairauteen hoivakodissa Pohjois-Tukholmassa.
– Lääkäri ei käynyt katsomassa häntä kuolinpäivänä. Hoitaja kertoo isäni saaneen morfiinia ennen kuolemaansa, mutta hän ei saanut lisähappea, eikä kukaan soittanut ambulanssia. Hän kuoli yksin. Se on epäoikeudenmukaista.
Nimettömänä pysyttelevä ensihoitaja kertoo BBC:lle, ettei hän ole ollut kertaakaan hälytyskäynnillä vanhainkodeissa, vaikka on tehnyt koko koronakriisin ajan ylitöitä.
Lisää aiheesta: 113-vuotias espanjalaisnainen parani koronaviruksesta – selviytynyt aikanaan myös espanjantaudista ja sisällissodasta
Yksityinen tehohoidon asiantuntija Mikael Fjällid sanoo, että useita henkiä voitaisiin säästää, jos sairaalaan otettaisiin enemmän ihmisiä tai jos hoivakotien työntekijöiden toimivaltuuksia laajennettaisiin antamaan potilaille happea. Tällä hetkellä happea voivat antaa vain koronaan erikoistuneet sairaanhoidon työntekijät.
Ruotsi kielsi vierailut hoivakoteihin 31. maaliskuuta alkaen. Moni omainen sekä hoitohenkilökunta on kritisoinut sitä, että suojavarusteet otettiin käyttöön liian myöhään, ja kriisin aluksi henkilökuntaa on mahdollisesti käynyt töissä, vaikka heillä olisi ollut koronavirukseen viittaavia oireita.
Kritiikkiä on tullut laajalti myös siitä, että hoivakotien henkilökunta ei saa antaa potilaille happea ilman lääkärin erillistä suostumusta.
Huhtikuussa eniten kuolleita lähes 30 vuoteen
Myös australialainen uutissivusto news.com.au on tarttunut Ruotsin tilanteeseen ja otsikoi tänään: "Ruotsissa suurin kuolemien määrä yhdessä kuukaudessa 27 vuoteen".
Jutussa kerrotaan Ruotsin eilisestä ilmoituksesta, jonka mukaan maassa kuoli huhtikuussa enemmän ihmisiä kuin yhtenäkään muuna kuukautena vuodesta 1993 lähtien. Huhtikuussa 2020 Ruotsissa kuoli 10 458 ihmistä ja vuoden 1993 joulukuussa 11 057.
Australialaissivusto kirjoittaa, että Ruotsi on toteuttanut koronaepidemian hoidossa omaa ”vastuullisen käytöksen linjaansa”, jonka mukaan ihmiset ovat saaneet koko kriisin ajan käydä ravintoloissa ja töissä. Heitä on kehotettu ainoastaan noudattamaan sosiaalista etäisyyttä.