Lissabonissa asuva suomalaisnainen avautuu maailman synkimmistä koronakäyristä, sai taudin itsekin: "Moni pitää joulun sukujuhlia nyt virheenä – tuntuu, ettei tämä mene ikinä ohi"

1:52img
Kerroimme tammikuussa: Portugalissa todetaan tuhansia koronatartuntoja päivittäin.
Julkaistu 07.02.2021 11:52

MTV UUTISET – STT

Moni pitää joulun sukujuhlia nyt virheenä, kertoo Lissabonissa asuva suomalaisnainen STT:lle.

Jos viime keväänä Portugali vielä selvisi koronaviruksesta suhteellisen vähällä, viime viikkoina maan terveydenhuoltojärjestelmä on joutunut polvilleen koronaviruksen ja sen herkemmin tarttuvan brittimuunnoksen edessä. Sairaalat ja hautaustoimistot ovat täyttyneet ääriään myöten.

Tällä viikolla tiukkojen rajoitusten vaikutus on vihdoin alkanut näkyä koronaluvuissa. Mieliala ei silti ole vielä kovin toiveikas, kertoo Lissabonissa asuva Saara Helkala STT:lle videopuhelun välityksellä.

–  Juuri nyt tunnelma on varmaan kaikilla aika lamaantunut ja melankolinen, kun tuntuu, että tämä ei ikinä mene ohi.

Ensiapuun ei pääse

Helkalaa järkyttivät erityisesti kuvat ambulansseista, jotka joutuivat jonottamaan tunteja ensiapuun. Siinä vaiheessa hänelle konkretisoitui se, mitä tarkoittaa puhe siitä, että terveydenhuollon kapasiteetti ei kestä: ensiapuun ei yksinkertaisesti pääse.

Rajoitukset julistetaan Portugalissa aina 15 päiväksi kerrallaan, Helkala kertoo. Tällä hetkellä huhupuheet kertovat, että rajoitukset voisivat jatkua huhtikuun alkuun.

–  En usko, että kukaan täällä uskoo, että tämä vielä maaliskuun alussa yhtään helpottaisi.

saara helkala

Saara Helkala asuu Lissabonissa ja kertoo STT:lle maan karmeasta koronatilanteesta. Lehtikuva. (Juttu jatkuu alempana)

Maailman synkimmät koronakäyrät

Koko tammikuun koronakäyrät osoittivat aina vain ylöspäin. Uutistoimisto AFP:n mukaan kahden viime viikon aikana Portugalissa on ollut suhteellisesti eniten koronatartuntoja ja -kuolemia koko maailmassa.

Maailman terveysjärjestö WHO:n tilastojen mukaan Portugalissa on tähän päivään mennessä todettu yhteensä 755 744 koronavirustartuntaa. Tartuntaan liitettyjä kuolemantapauksia on todettu nyt 13 740.

Viime viikolla uusia tartuntoja todettiin WHO:n tilastojen mukaan keskimäärin yli 12  000 päivässä, pahimpana päivänä yli 16  000. Uusia kuolemantapauksia raportoitiin viime viikolla keskimäärin yli 280 päivässä.

Noin kolmasosa kaikista tartunnoista oli viime viikolla brittimuunnosta, Lissabonin alueella peräti puolet, uutisoi muun muassa Politico.

Tiukka koronasulku on ollut Portugalissa voimassa kolmisen viikkoa. Vain kaupat ja apteekit ovat auki ja ravintoloista saa noutoruokaa. Ulkoilla saa vain omassa naapurustossa. Alkuun koulussa käynti ja uskonnolliset tilaisuudet vielä sallittiin, mutta viikon sisällä nekin saivat loppua.

Virusmuunnosten vuoksi lentoliikenne Britanniasta ja Brasiliasta on keskeytetty. Myös muita matkustus- ja maahantulosääntöjä on tiukennettu.

Tällä viikolla tunnelin päässä pilkahti valoa, kun maassa raportoitiin maanantaina ja tiistaina alle 6  000 uutta tapausta kahtena päivänä peräkkäin, mitä ei ole tapahtunut lähes kuukauteen. Myös sairaalapotilaiden määrä on hieman laskenut aivan pahimmista lukemista.

Sääntöjä höllennettiin jouluna

Syksyn ajan tartuntatilanne oli Portugalissa suhteellisen hyvin hallinnassa. Loppuvuotta kohti tapausten määrä alkoi kasvaa, ja marras-joulukuussa ihmisten liikkumista rajoitettiin jonkin verran. Joulun aikaan hallitus kuitenkin lievensi rajoituksia ja ihmiset saivat matkustaa ja tavata toisiaan vapaasti.

–  Täällä perhejoulut ovat eri asia kuin Suomessa. Siellä on todellakin koko suku: isovanhemmat ja serkut ja kaikki yhtään sukua olevat, Helkala huomauttaa.

Brittilehti Telegraphin mukaan terveysasiantuntijat ovatkin Portugalissa arvostelleet päätöstä, jota on pidetty yhtenä suurimmista syistä huimiin tartuntalukuihin.

Myös Helkalan mukaan Portugalissa ajatellaan nyt laajasti, että sukujoulujen salliminen oli virhe. Uskonnollisessa maassa olisi kuitenkin ollut kova paikka, jos joulunvietto olisi kielletty.

Maassa on myös spekuloitu, olisiko tammikuun alun ennätyskylmä sää voinut lisätä hengitystiesairauksia. Koska sähkö on kallista, moni joutuu värjöttelemään kylmässä asunnossa ilman lämmitystä, Helkala sanoo.

Tehohoitopaikat lopussa

Portugalissa on vähän alle kaksinkertainen määrä ihmisiä Suomeen verrattuna. Jos tilanne olisi täällä yhtä paha kuin Portugalissa viime aikoina, meillä todettaisiin päivittäin noin 6  000 uutta tartuntaa ja lähes 150 kuolemantapausta.

Torstaihin mennessä Portugalissa oli todettu WHO:n mukaan yhteensä 730  000 koronatartuntaa ja yli 13  000 koronaan liittyvää kuolemaa. Noin puolet kuolemista on kirjattu tämän vuoden puolella.

Uutistoimisto Reutersin mukaan mantereen puolella koronapotilaille varatuista 850 tehohoitopaikasta oli viime lauantaina vapaana enää 7.

Saksan asevoimat lähetti keskiviikkona Portugaliin lääkintäryhmän ja tarvikkeita, muun muassa hengityskoneita ja sairaalasänkyjä. Myös Itävallasta ja Espanjasta on tarjottu apua.

Rokotukset ovat Portugalissa käynnistyneet muiden EU-maiden tapaan hitaasti, joten niistä ei kovin nopeaa pelastusta ole odotettavissa.

Hautaustoimisto pursuaa ruumiita

Koronavirus ei aiheuta painetta pelkästään sairaaloissa.

–  Kuolleita on niin paljon, että meillä ei ole tarpeeksi tilaa kaikille, kertoo lissabonilaisen hautaustoimiston Velhinhon omistaja Artur Palma uutistoimisto AFP:lle.

–  Taakka on valtava kaikilla tasoilla – fyysisesti ja psyykkisesti. Nukumme vain vähän ja alamme olla lähellä rajojamme. Alamme olla katkeamispisteessä, Palma sanoo.

Itse hän on menettänyt koronavirukselle isänsä, tätinsä, isoisänsä ja serkkunsa.

Velhinhon kautta kulkee kolme kertaa enemmän kuolleita kuin vuosi sitten tammikuussa. Ruumiita käydään hakemassa vanhainkodeista 3–4 kertaa viikossa.

Työntekijät ovat pukeutuneet suojavaatteisiin päästä varpaisiin.

Hautaustoimisto ei silti tartuntariskin vuoksi balsamoi koronavirustautiin kuolleita. Arkut teipataan saumoista kiinni ja kääritään muoviin. Desinfiointiainetta suihkitaan kaikkialle.

lehtikuva portugalin tilanne

Hautaustoimistot ovat äärimmäisen kuormituksen alla Lissabonissa. Lehtikuva. (Juttu jatkuu alempana)

"Jos tauti olisi vaatinut sairaalahoitoa, olisiko sairaalaan päässyt?"

Pari viikkoa sitten Saara Helkala sairastui myös itse koronavirukseen – pahimpaan mahdolliseen aikaan. Hän ei tiedä mistä tartunnan sai.

Jo testiin pääseminen oli oma koettelemuksensa ja kesti kaikkiaan pari päivää.

–  Jos olisin ollut tosi kipeä, en olisi varmaan jaksanut käyttää vuorokautta eri paikkoihin soitteluun.

Hän selvisi taudista onneksi hyvin lievillä oireilla. Alkuun kuitenkin pelotti, koska taudinkulkua ei voinut ennustaa.

–  Ei jotenkin pysty edes kuvittelemaan sitä ajatusta, että olisiko sairaalaan päässyt, jos tauti olisi vaatinut sairaalahoitoa. Tuntuu ihan hullulta että tuollaista asiaa joutuu edes miettimään, kun on kuitenkin Euroopassa ja EU-maassa.

Tuoreimmat aiheesta

Portugali