Ruotsi on luopunut virallisesti tavoitteestaan rokottaa koko aikuisväestö vähintään yhdellä annoksella koronarokotetta kesäkuun loppuun mennessä.
Hallitus kertoi torstaina, että rokotteiden toimitustahti ei ole riittävä tavoitteen saavuttamiseksi. Tavoitteen toteutuminen on näyttänyt jo jonkin aikaa epätodennäköiseltä.
Uusi tavoite on, että kaikki yli 65-vuotiaat saisivat ensimmäisen rokoteannoksen 16. toukokuuta mennessä ja kaikki halukkaat aikuiset olisivat saaneet ensimmäisen annoksen 15. elokuuta mennessä.
Tähän mennessä ensimmäisen annoksen on saanut 1,1 miljoonaa ruotsalaista.
Aiempi rokotustavoite asetettiin joulukuussa. Tuolloin oletettiin, että Ruotsiin saataisiin yli 17 miljoonaa rokoteannosta kesäkuun loppuun mennessä. Nykyarvion mukaan rokotteita on tulossa yli kuusi miljoonaa annosta ennakoitua vähemmän.
Lue myös: MTV:n kirjeenvaihtajat kertovat: Tällainen on pääsiäisen koronatilanne Euroopassa ja Yhdysvalloissa: "Sairaaloissa pitää kiirettä"
Merkelin pääsiäisvetoomus: Välttäkää sosiaalisia kontakteja
Liittokansleri Angela Merkel esitti saksalaisille torstaina vetoomuksen, että nämä välttäisivät sosiaalisia kontakteja pääsiäisen aikana.
Saksassa yritetään parhaillaan hidastaa koronaviruksen kolmatta aaltoa, jota kiihdyttää brittiläinen virusmuunnos.
– Lääkärit ja sairaanhoitajat tekevät kaikkensa, Merkel sanoi ja varoitti sairaaloiden täyttyvän nyt nuoremmista ihmisistä.
– Meidän ei pidä jättää heitä yksin, vaan sen sijaan tukea heitä omilla toiminnoillamme.
Merkel neuvoi viettämään pääsiäistä rauhallisesti pienessä piirissä kontakteja välttäen.
Lue myös: Ranskassa koulut suljetaan ensi viikolla: rajoitettu koronasulku leviää koko maahan
WHO:n mukaan hidas rokotustahti pidentää pandemiaa
Maailman terveysjärjestö WHO kritisoi Euroopan rokotustahtia liian hitaaksi. WHO myös ilmaisi pitävänsä Euroopan pahenevaa tautitilannetta huolestuttavana.
WHO:n Euroopan-johtaja Hans Kluge sanoi hitaan rokotustahdin pidentävän pandemiaa.
– Rokotteet ovat paras tie ulos tästä pandemiasta. Rokottaminen on kuitenkin ollut liian hidasta, sitä ei voi hyväksyä, Kluge sanoi lausunnossa.
– Meidän täytyy nopeuttaa tätä prosessia kiihdyttämällä valmistustahtia, vähentämällä esteitä rokotteiden jakelulle ja käytettävä joka ikinen rokote joka meillä on varastossa.
WHO kuvaili Euroopan tilannetta huolestuttavimmaksi moneen kuukauteen.