Ruotsissa on vahvistettuja koronatartuntoja kymmenkertaisesti Suomeen nähden. Ruotsissa varmistettuja koronatartuntoja on todettu yli 70 000, Suomessa noin 7 200.
Pohjois-Ruotsissa tilanne vaikuttaa melko rauhalliselta Jällivaaraa lukuun ottamatta. Siellä tilanne on huonontunut nopeasti, sillä siellä ei ollut toukokuussa vielä lähes ollenkaan koronaa.
Etelä-Ruotsissa tilanne on huonoin lounais-Ruotsissa Jönköpingin alueella ja rannikolla Göteborgin läheisyydessä. Tartuntojen määrän odotetaan kesän matkailusesongin myötä nousevan varsinkin suosituissa matkailukohteissa. Yksi niistä on Gotlannin saari.
Kirjeenvaihtajamme Jukka Lehto kertoi MTV Uutiset Livessä, miltä Gotlannin koronatilanne tällä hetkellä näyttää.
Gotlannissa tartuntaluvut ovat muuhun Ruotsiin verrattuna melko matalat. Saarella on todettu 162 tartuntaa ja kuusi koronaan liittyvää kuolemantapausta.
– Matalista luvuista huolimatta Gotlannissa pelätään koronaa. Jos Gotlantiin iskisi esimerkiksi samankaltainen koronapiikki kuin pohjois-Ruotsin Jällivaaraan, tilanne olisi hyvin vaikea, sanoo Lehto.
– Matkailijoita saadaan kotiutettua omiin kuntiinsa ja kaupunkeihinsa hoidettavaksi. Jos virus alkaa levitä saaren asukkaille, tulee tilanne Gotlannissa olemaan todella paha.
Todennäköisyys viruksen leviämiseen Gotlannissa on Lehdon mukaan suuri. Gotlannissa käy vuosittain iso määrä matkailijoita. Gotlannissa asuu 60 000 asukasta, ja kesäisin väkimäärä tuplaantuu.
Lue myös Helena Petäistön kolumni: Koronavirus on vahvistanut EU:ta, mutta myös paljastanut sen riippuvuuden ulkopuolisista tahoista
"Taisteluväsymys on iskenyt"
Lehdon mukaan Gotlanti jakautuu tällä hetkellä kahteen ryhmään sen perusteella, miten matkailijoihin suhtaudutaan korona-aikana. Toiset haluaisivat kieltää matkailun kokonaan. Toisaalta esimerkiksi ravintolayrittäjät ovat kauhuissaan siitä, että koko saaren toiminta pysähtyisi.
– Tämä saari elää matkailusta, se on päivänselvää. Korona on kuitenkin vaikuttanut toimintaan Gotlannissakin. Esimerkiksi joitakin hotelleja on avattu vasta äskettäin.
Vaikka tartuntamäärät ovat pieniä, vaara on edelleen olemassa.
– Jotkut ihmiset ovat ehkä unohtaneet sen täysin, Lehto sanoo ja vertaa Ruotsin tilannetta Suomeen.
– Gotlannin kohtalo riippuu siitä, kuinka paljon tänne tulee matkailijoita ja kuinka vastuullisia he ovat.
Rajoitusten ja suositusten noudattaminen Gotlannissa on vaihtelevaa.
– Tuntuu, että taisteluväsymys on iskenyt. Se on pienenevä ryhmä, joka turvaväleistä välittää. Gotlannissa on kaikki ainekset siihen, että näemme samanlaisen piikin kuin Jällivaarassa.