Ruotsin ulkoministeri Ann Linde sanoo Ruotsin yleisradion SVT:n haastattelussa uskovansa, että Suomi hakee sotilasliitto Naton jäsenyyttä. Linden mukaan näin voi sanoa melkoisella varmuudella.
Linde viittasi Suomen ulkoasianvaliokunnan viimeviikkoiseen Ruotsin-vierailuun ja lisäsi edustajien sanoneen vierailun aikana, että julkinen mielipide on muuttunut paljon ja liki kaikki puolueet ovat muuttaneet mieltään Venäjän toimien vuoksi.
Linden mukaan Suomen Nato-päätöksellä on suuri rooli Ruotsin toiminnan suhteen ja Suomen päätöstä on analysoitava.
– Ruotsi ja Suomi ovat olleet sotilaallisesti liittoutumattomia. Se on laskenut jännitteitä alueellamme, se on palvellut Ruotsia hyvin, se on edistänyt alueemme vakautta, Linde sanoi.
Jos Suomi päättää liittyä Natoon, muuttuu tämä tilanne Linden mukaan.
– Ja sitten on katsottava, mitä johtopäätöksiä siitä tulee.
Lumikero: "Taitaa käydä niin, että anomus jätetään"
MTV Uutisten Ruotsin kirjeenvaihtaja Kari Lumikero kertoo, että Nato näkyi ja kuului myös vappupuheissa Ruotsissa.
– Demareiden tilaisuudessa puhui pääministeri Magdalena Andersson, joka kertoi, että Ruotsi yrittää saada Norjan ja Tanskan tapaisia rajoituksia Nato-jäsenyydelle. Lähinnä sitä, että Ruotsin alueelle ei sijoitettaisi pysyvästi Naton tukikohtia, sotilasosastoja eikä ennen kaikkea ydinaseita, Lumikero kuvaa.
– Vaikka demareissa on paljon Naton vastustajia, taitaa kuitenkin käydä niin, että anomus joskus jätetään.
Lumikero kertoo myös, että Ruotsin prosessin aikataulu näyttää lykkääntyvän.
– Viimeisin aikataulu olisi se, että sosiaalidemokraattien puoluehallitus kokoontuisi vasta 24. toukokuuta ja se olisi lopullinen päivämäärä, jolloin ratkaisu tehdään. Mutta täällä kyllä sanotaan, että jos tilanne muuttuu akuutisti, sitä voidaan jonkin verran nopeuttaa.
Pääministeri Anderssonin vappupuheiden mukaan Ruotsi voisi Natossa ottaa jonkinlaisen vastuun Itämeren valvonnasta, koska sillä on vahva tekninen kalusto, pinta-aluksia ja sukellusveneitä.
– Hän heitti myös, että Suomella voisi vastaavasti olla jonkinlaista painopistettä puolustuspolitiikassa koskien Baltian maita. Ruotsi siis hoitaisi Itämerta ja Suomi Baltian maita.