Ruotsin johdossa ei haluta ilmaista halua Nato-jäsenyyteen Suomen ohi, sanoo Kari Lumikero.
MTV Uutisten Skandinavia-avustaja Kari Lumikero kertoo, että Ruotsissa Nato-keskustelu on vilkasta, mutta yksimielisyyttä ei ole syntynyt.
Ruotsin pää-, ulko- ja puolustusministeri ovat Lumikeron mukaan sanoneet, että jos Ruotsi ilmaisisi halunsa liittyä Natoon, se heikentäisi Suomen asemaa.
– Täällä todetaan laajasti, että Ruotsin ja Suomen tulee marssia tässä tärkeässä asiassa yhtäaikaisesti, niin ettei käy kuin EU-kuviossa aikanaan, Lumikero avaa.
Lue myös: Tutkija: Natoon liittyminen olisi Suomelle hyvin riskialtis tilanne – "Olemme nähneet, miten Venäjä pyrki estämään sen Ukrainassa"
Ruotsissa kahtiajako
Lumikeron mukaan Ruotsissa ollaan kahdessa eri leirissä.
Gallupien mukaan ennen Venäjän hyökkäystä kolmannes ruotsalaisista oli Nato-jäsenyyden puolella ja kolmannes sitä vastaan. Niin ikään kolmanneksella ei ollut mielipidettä asiasta.
– Tapahtumien myötä kannattajien joukko on kasvanut, Lumikero kertoo.
– Politiikan puolella demareiden ja vihreiden hallitus on tämänkin kriisin aikana sanonut, että mitään hötkyilyä tässä ei tehdä, Lumikero jatkaa.
Sen sijaan Suomen Kokoomusta vastaava Moderaterna on Ruotsissa liputtanut Nato-jäsenyyden puolesta. Moderaterna on Ruotsin suurin oppositiopuolue.
Samaa mieltä ollaan kuitenkin aikataulusta.
– Kaikki toteavat tässä vaiheessa, että mitään tällaista pikatietä, nopeaa ratkaisua tälle tilanteelle ei näillä näkymin ainakaan ole, Lumikero sanoo.
Lumikero arvioi, että Ruotsissa kysymys Nato-jäsenyydestä tulee ajankohtaiseksi vasta syksyllä, mahdollisesti Ruotsin syyskuun vaalien jälkeen.