Ruotsin ulkoministeriön nuhtelemalle ex-suurlähettiläälle syytteet – taustalla pitkään hiertänyt kiista: "Rikos on vaarantanut Ruotsin rauhanomaisen suhteen Kiinan kanssa"

Poliisi ruotsi
Anna Lindsted on itse kiistänyt rikoksen. Kuvituskuva.
Julkaistu 09.12.2019 13:14

MTV UUTISET – STT – TT

Ruotsissa entinen Kiina-suurlähettiläs Anna Lindsted on asetettu syytteeseen liittyen hänen käymiinsä neuvotteluihin ruotsalais-kiinalaisesta toisinajattelijasta Gui Minhaista.

Lindsted järjesti salaisen tapaamisen Gui Minhain tyttären ja kiinalaisten liikemiesten välillä kertomatta asiasta ulkoministeriölle.

Syyttäjä Hans Ihrman sanoo, että Lindstedillä on suurlähettiläänä laaja mandaatti edustaa Ruotsia, mutta tämän on silti seurattava ulkoministeriön ohjeistuksia.

Nuhdeltu ex-suurlähettiläs kiistää syytteet

Lindsted on saanut jo aiemmin toiminnastaan nuhtelun ulkoministeriöltä.

– Rikos on vaarantanut Ruotsin rauhanomaisen suhteen Kiinan kanssa, Ihrman sanoi käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjeessä.

Rikosnimike koskee "itsenäistä neuvottelua vieraan vallan kanssa", jota uutistoimisto TT:n mukaan ei ole koskaan aiemmin käytetty nykyaikana.

Lindsted on itse kiistänyt rikoksen.

Ruotsin kansalainen Gui Minhai kateissa Kiinassa

Kiinalaissyntyisen Ruotsin kansalaisen Gui Minhain kohtalo on hiertänyt Ruotsin ja Kiinan välejä jo pitkään.

Gui on yksi viidestä hongkongilaisesta kirjankustantajasta, jotka ovat joutuneet Kiinassa vaikeuksiin julkaistuaan juorukirjoja maan johdosta.

Gui Minhai katosi ollessaan Thaimaassa lomalla syksyllä 2015. Seuraavana vuonna hän kertoi Kiinan televisiossa syyllisyytensä yli 10 vuotta aiemmin tapahtuneeseen liikenneonnettomuuteen.

Vankeustuomion kärsittyään hänet siepattiin pian uudelleen, kun hän oli matkalla Kiinassa kahden ruotsalaisdiplomaatin kanssa. Vuonna 2018 Gui Minhai putkahti julkisuuteen videolla, jossa hän tunnustaa toimineensa väärin. Lisäksi hän syytti Ruotsin viranomaisia manipuloinnista ja siitä, että nämä ovat pyrkineet tekemään hänen tapauksestaan sensaation.

Tunnustusten aitoutta on vahvasti epäilty, ja Ruotsi on vaatinut Kiinaa vapauttamaan Guin.

Lue myös: Ruotsissa selvitykset Irakin puolustusministeriä koskevasta kohusta jatkuvat – epäillään syyllistyneen mielenosoittajien kuolemiin

Tuoreimmat aiheesta

Ruotsi