Ruotsissa koeammuttiin ensi kertaa uusi torpedomalli: myös Suomi aikoo ottaa uudet torpedot käyttöön vuosikymmenten kiellon jälkeen

Saabin uusi kevyttorpedo on suunniteltu Itämeren saaristoon ja mataliin rannikkovesiin.

Ruotsissa on ensi kertaa koeammuttu onnistuneesti Suomenkin tilaama uusi kevyttorpedomalli. SLWT (Saab Lightwight Torpedo) -torpedot laukaistiin jo helmi–maaliskuussa onnistuneesti sotalaivasta ja sukellusveneestä Itämerellä Karlskronan edustalla, mutta Saab tiedotti asiasta vasta tiistaina.

Saabin, Ruotsin puolustusmateriaalihallinnon FMV:n ja puolustusvoimien koeammunnoissa torpedot laukaistiin Visby-luokan korvetista ja Gotland-luokan sukellusveneestä.

– Saab Lightweight Torpedo antaa Ruotsin ja Suomen merivoimille kyvyn torjua ja tarvittaessa tuhota vihollisen vedenalaisia aluksia ja pinta-aluksia. Näiden testien menestyksekäs toteuttaminen on tärkeä välitavoite tässä projektissa, kertoo Saabin Dynamics-liiketoiminta-alueen johtaja Görgen Johansson.

Uuden torpedon kehitys alkoi Ruotsin FMV:n vuonna 2016 tekemästä tilauksesta.

Ruotsin puolustusvoimissa Torpedo 47 -nimellä tunnettu ase aiotaan ottaa käyttöön Suomen neljässä uudessa Laivue 2020 -hankkeen aluksessa, jotka valmistuvat tämän vuosikymmenen jälkipuoliskolla.

Lisäksi niitä tulee peruskorjattaviin Hamina-luokan ohjusveneisiin, joista ensimmäinen palasi käyttöön alkuvuodesta. Merivoimat lainaa uutta torpedojärjestelmää odotettaessa Ruotsista vanhempia mallin 45 torpedoja.

Uusi ase Suomelle vuosikymmenten tuon jälkeen

Suomella ei ole ollut käytössä torpedoja vuosikymmeniin. Asejärjestelmän käyttöönottoa rajoitti sodan jälkeen solmittu Pariisin rauhansopimus. Torpedot ovat siten niin kutsuttu uusi suorituskyky, joka Merivoimien mukaan parantaa merkittävästi vedenalaista vaikuttamista eli käytännössä sukellusveneiden torjuntaa.

Saabin mukaan uusi SWLT-torpedo on suunniteltu nimenomaan Itämeren vaativiin saaristo-olosuhteisiin ja mataliin rannikkovesiin. Siinä on täysin digitaalinen maalinhakujärjestelmä, mutta torpedoa voi käyttää myös lankaohjattuna. Laivojen ja sukellusveneiden lisäksi torpedo voidaan laukaista lentokoneista ja helikoptereista.

Lue myös:

    Uusimmat