Saab tarjoaa Suomelle 64 yksipaikkaista Gripeniä ja kaksi valvontalentokonetta – viidesosa kauppahinnasta aseisiin

Ruotsalainen Saab tarjoaa Suomelle 64:ää Gripen E -hävittäjää sekä kahta GlobalEye-valvontalentokonetta.

Yhtiön mukaan tarjoukseen sisältyy huomattava paketti aseita, joiden osuus on vähintään viidesosa koko yhdeksän miljardin euron tarjouksen hinnasta.

Kaikkea tarjottua aseistusta ei haluta avata, mutta pakettiin sisältyy ainakin pitkän kantaman Meteor-ilmataisteluohjuksia, lyhyen kantaman Iris-T-ilmataisteluohjuksia, keskipitkän kantaman Spear-maataisteluohjuksia sekä erittäin pitkän kantaman KEPD350/Taurus-risteilyohjuksia.

Saab korosti tarjoamiensa koneiden ylläpito- ja käyttökustannusten mahtuvan hyvin Suomen edellyttämään 10 prosenttiin vuotuisesta puolustusbudjetista, nykyisellään noin 250 miljoonaan euroon. Saabin toimitusjohtajan Micael Johansson mukaan rahaa voisi jäädä jopa yli ja Puolustusvoimat pystyisi käyttämään sitä muihin tärkeisiin puolustuskykyihin tulevina vuosina.

Erona aiempaan Saabin tarjouksessa on mukana vain yksipaikkaisia Gripenin E-versioita, ei kaksipaikkaista F-versiota. Jälkimmäisten hankkimiseen on tarjouksessa kuitenkin optio, kertoi Saabin HX-kampanjajohtaja Magnus Skogberg perjantain lehdistötilaisuudessa.

Skogbergin mukaan pelkästään yksipaikkaisten koneisiin päätymisessä on kyse tarjouksen tuottaman suorituskyvyn eli koneiden ja aseiden määrän maksimoimisesta, jota on säädetty neuvotteluissa asiakkaan eli Suomen kanssa. Hänen mukaansa Gripen ei vaadi kahta henkilöä koneessa edes vaativissa elektronisen sodankäynnin tehtävissä.

–  Myös koulutus onnistuu nykyään yksipaikkaisilla koneilla, koska sitä tukemassa ovat kehittyneet simulaattorit, Skogberg sanoi.

Kaupalla olisi suuri vaikutus Ruotsin ilmavoimiin

Saabin myyntiponnistuksilla on vahva tuki Ruotsin valtiolta ja puolustusvoimilta. Maan hallitus on jo aiemmin viestittänyt, että Ruotsin omien Gripeneiden kehitystyö sovitettaisiin yhteen Suomen koneille asettamien vaatimusten kanssa.

Perjantain tiedotustilaisuudessa Ruotsin ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Carl-Johan Edström tarkensi harmonisoitavia osa-alueita olevan muun muassa Gripeneiden ilmataisteluun ja elektroniseen sodankäyntiin liittyvät kyvyt sekä huolto ja lentäjien koulutus.

– Tietysti myös pitkän kantaman aseiden integrointi ja kehittäminen sovitettaisiin yhteen, Edström sanoi.

Hän vahvisti puheillaan aiempia oletuksia siitä, että kahden GlobalEye-valvontalentokoneen myynti Suomeen johtaisi samanlaiseen kauppaan myös Ruotsissa.

– Kaksi plus kaksi -konsepti antaisi Suomelle ja Ruotsille paljon kaivattua pelotetta ja ennakkovaroitusaikaa, Edström sanoi.

Hänen mukaansa kaikkiaan neljällä GlobalEye-koneella naapurimaille tärkeitä alueita voitaisiin valvoa vuorokauden ympäri ja yhtäjaksoisesti tarvittaessa hyvin pitkän aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat