Ruotsista kovaa kritiikkiä olympialaisten järjestelyille – lääkäriltä huolestuttava arvio: "Vaarantaa urheilijoiden terveyden"

6:23img
Katso videolta raportti naisten yhdistelmäkilpailusta.
Julkaistu 07.02.2022 08:28
Toimittajan kuva

Feliks Heikkinen

feliks.heikkinen@mtv.fi

@feliksheikkinen

Ruotsin maastohiihtomaajoukkue mittasi -30 asteen pakkasen purevuuden naisten lauantaisessa yhdistelmäkilpailussa. Nyt huolta herättää tiistai-iltana paikallista aikaa kisattavat sprintit. 

Ruotsin tähtihiihtäjä Frida Karlsson oli yhdistelmäkilpailun jälkeen niin kylmissään, että hän sai luvan olla useamman tunnin sisätiloissa ennen median haastatteluja. Ruotsin maajoukkuejohto kertoo, että tiistaina tilanne voi olla vieläkin pahempi.

Maajoukkuepomo Anders Byström muistuttaa, että naisten yhdistelmäkisa kisattiin neljän aikaa päivällä. Sprinttihiihtojen erävaiheet ja finaali on tarkoitus hiihtää useaa tuntia myöhemmin ja finaalit ovat merkitty aikatauluun iltakahdeksaksi.

– Kilpailut olisi pitänyt laittaa kisattavaksi aiemmin yön kylmyyden vuoksi. Se tiedettiin jo vuosi sitten, Byström sanoi Expressenille.

Ruotsin joukkue on Byströmin mukaan keskustellut joukkueen sisälle mahdollisesta muutoksesta.

– Paras aika olisi ollut loppukilpailulle 13-14 aikaan, mutta Euroopassa on silloin yö, joten se ei onnistu, Byström totesi.

Byström kertoo, että he aikovat silti ottaa yhteyttä kansainväliseen hiihtoliittoon FIS:iin mahdollisesta aikataulumuutoksesta. Pakkasraja kilpailuille on -20 astetta. Zhangjiakoussa vallitseva voimakas tuuli vaikuttaa kuitenkin merkittävästi purevuuteen. Yhdistelmäkilpailussa purevuus oli -30 asteen luokkaa.

– Rehellisesti sanottuna, en tiedä kuinka asia perustellaan. Jos mittaa lämpötilaa ja lumella on -17 astetta, mutta -30 tuulessa. Mitä silloin tehdään? En todellakaan tiedä, Byström sanoi.

Aiemmin hiihtomaajoukkueen ja Ruotsin olympiakomitean lääkärinä toiminut Per Andersson on kriittinen nykyisten pakkasrajoituksien suhteen.

– Se on mielestäni erittäin turvatonta hiihtää kisoja alle -15 asteen pakkasessa. Silloin on liian kylmä. Se on selvää, että pakkasen purevuus tulee myös ottaa huomioon, Andersson sanoi.

– Pakkasraja on yleisesti ajateltuna liian alhainen, lääketieteellisesti ajateltuna. Meillä on maastohiihtäjien hengitysvaikeuksia ja tämä on mielestäni vaikuttava tekijä astmaongelmaan. Tämä riskeeraa urheilijoiden terveyden pitkässä juoksussa, erityisesti pitkillä matkoilla. Siinä on riski, jos kylmyys ja purevuus on liian korkea ja hiihtäjä kilpailee monessa kisassa, Andersson päätti.

Olympialaisten maastohiihdot jatkuvat tiistaina sprinttihiihdoilla.

Tuoreimmat aiheesta

Peking 2022