Ruotsista tuli varoitus Suomen päättäjille: "Älkää tehkö liian vähän liian myöhään"

2:58img
Julkaistu 08.03.2016 12:16(Päivitetty 08.03.2016 14:57)
Toimittajan kuva

Jussi Kärki

jussi.karki@mtv.fi

@JussiKarki

Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg vieraili Suomessa päivä sen jälkeen, kun yhteiskuntasopimus oli taas kerran ajautunut juntturaan.

Borg on kuitenkin luottavainen, että Suomi on realistien maa, jossa lopulta tehdään tarvittavat toimet.

– Suurin riski Suomelle on, että tehdään liian vähän liian myöhään, hän varoittaa.

Borg kirjoitti vuosi sitten eduskuntavaalien alla raportin, millä keinoilla Suomi selviytyisi nousuun. Borgin mukaan Suomessa on otettu tämän jälkeen askel eteenpäin. Kaikilla on nyt yhteinen käsitys kriisin syvyydestä toisin kuin vuosi sitten.

– Nyt pitää ottaa vielä kaksi-kolme askelta eteenpäin, ei missään nimessä taaksepäin, hän viestittää sopimusneuvottelijoille.

Borgin mukaan 24 tunnin lisäys vuosityöaikaan on hyvä esitys, mutta se ei vielä riitä. Hyvinvointiyhteiskunnan rahoittaminen vaatii hänen mukaansa muitakin keinoja lisätä ihmisten työntekoa. Borgin listalla ovat eläkeiän nostaminen edelleen, lisää naisia töihin ja nuoret aikaisemmin työmarkkinoille.

Anders Borg pitää tärkeinä asioina myös Ruotsin mallin mukaista vientivetoista palkkaratkaisua sekä paikallisen sopimisen lisäämistä yrityksissä.

– Hankaluus on rakentaa luottamusta ammattiliittojen ja työnantajien välillä. Uskoakseni tästä on puutetta Suomessa.

Nykyään investointipankin neuvonantajana työskentelevä Borg kannustaa kuitenkin suomalaisia ratkaisuihin, sillä taloustilanne maailmalla on viime kuukausina heikentynyt.

Kiinan kasvun hiipumisen rinnalle Borg nostaa Yhdysvaltain talouden takkuamisen viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa. Talouden lisäksi Borg on huolissaan maan poliittisesta tilanteesta.

– Kuka olisi uskonut puoli vuotta sitten, että Yhdysvaltoja saattaa vielä johtaa oikean laidan populisti. Tämä on huolestuttavaa, Borg viittaa Donald Trumpin suosioon USA:n presidentinvaalien esikierroksella.

Tuoreimmat aiheesta

Yhteiskuntasopimus