Maailmanlaajuisesti toimiva brittiläinen uutistoimisto Reuters on julkaissut kattavan artikkelin Suomen tämän hetkisestä taloudellisesta tilanteesta.
Reuters kuvailee Suomen kohtaavan isoja leikkauksia. Ay-liikkeessä raivostutti erityisesti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) nyrkkitervehdys leikkauksista ilmoitettaessa.
– Jäsenet olivat hyvin järkyttyneitä. Ajateltiin, että he pilkkasivat työntekijöitä sanoen kuin nyt voimme ajaa heidät maanrakoon, toteaa Reutersin haastattelussa ammattilitto PAM:n puheenjohtaja Ann Selin.
Reuters muistuttaa, että nyrkkitervehdyksiä on kansainvälisessä politiikassa nähty ennenkin, vuonna 2008 Yhdysvaltojen presidentti Barack Obama ja tämän vaimo Michelle löivät nyrkit yhteen vaalien alla. Reuters kuitenkin ottaa esille, että Sipilä ja Stubb eivät ole suomalaisen poliitikan kultapari. Pääministeri Sipilä oli ennen politiikkaan astumista miljonääriliikemies ja Stubb kantaa kuvaa kiillotetusta porvarista hienoissa puvuissa.
2:47
Ay-liike oli poliitikkojen toimista raivoissaan ja tämä alleviivaa Reutersin mukaan pohjoismaisen konsensuspolitiikan haurautta. Se muistuttaa, että alustavasti sovittu yhteiskuntasopimus voi vielä kaatua ja Suomen konsensuspolitiikkaa koetellaan vielä nousevalla velalla, nousevalla työttömyydellä ja kitsaalla talouskasvulla.
Suomen työttömyys on tällä hetkellä yli yhdeksässä prosentissa. Stubb on toistuvasti julkisuudessa kertonut nyrkkitervehdyksen olleen vain osoitus ilosta, koska sopimus tuo uusia työpaikkoja.
Luottoluokitus laskee, kadut täyttyvät protesteista
Suomea kutsutaan jo Euroopan sairaaksi mieheksi, ja Reuters toteaa Suomen antaneen vuosien ajan ohjeita eteläisille Euroopan maille taloudenhoidosta. Nyt se joutuu itse saman ongelman eteen. Taustalla ovat niin Venäjä-kaupan tyrehtyminen pakotteiden takia kuin Nokian alasajo. Lisäksi metsäteollisuus on leikannut jatkuvasti viimeisten vuosien aikana.
Tänä vuonna Suomi on jo menettänyt kolmen A:n luottoluokituksensa ja EU-komissio on varoittanut Suomea budjetista, vaikka viime vuonna Suomi ylitti vielä EU:n määrittämät rajat.
Reuters kuvailee Suomen kohdanneen useita protesteja kaduillaan. Maanviljelijät traktoreineen maaliskuussa kuin aikaisemmin ammattiliittojen marsseja.
– Tämä ei ole kovin suomalaista, myöntää Reutersille PAM:n Selin.
– Yhteiskuntasopimus oli kahdesta pahasta valitsemista. En ole koskaan nähnyt konsensuspolitiikan olevan samanlaisen paineen alla. En ole koskaan nähnyt yhtä paljon mielenosoituksia.
"Leikata pitää"
Valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoo Reutersille, että Suomessa on yhä erimielisyyttä siitä, mistä leikkaukset pitäisi tehdä.
– Täällä ollaan samaa mieltä siitä, että leikata pitää. Meidän pitää lopettaa velkaantuminen, mutta on erimielisyyttä siitä, mistä me teemme ne leikkaukset.
Stubb sanoo Reutersille, että hallituksen tavoitteena ei ole eriarvoisuuden lisääminen, vaan Suomen evoluutio pala palalta. Tähän tähtää muun muassa yhteiskuntasopimus. Ja jos se ei onnistu, niin hallituksen uhkaamat pakkolait ajavat asian.
Reuters kirjoittaakin, että hallituksen suunnittelemat leikkaukset iskevät suoraan suomalaiseen hyvinvointiin.
Jutun Reutersille kirjoittaneesta kolmikosta kaksi on suomalaisia: Jussi Rosendahl ja Tuomas Forsell.