Kestääkö hallitus soppatykit, hernekeiton ja täyden Senaatintorin vihaista kansaa? "Aineksia kaikenlaiselle levottomuudelle"

9:57img
Katso koko keskustelu!
Julkaistu 15.09.2023 20:13

Olli Tiihonen

olli.tiihonen@mtv.fi

@ollitiihonen5

Hallitus kokoontuu ensi viikolla budjettiriiheen neuvottelemaan ensi vuoden tulo- ja menoarviosta. Tämä luonnollisesti puhutti myös joka perjantaina Huomenta Suomessa kokoontuvaa Pöllöraatia. 

Riiheen lähtiessä Suomen taloustilanne on menossa heikompaan suuntaan. Viime aikoina on puhuttanut erityisesti rakennusalan vajoaminen, jossa konkursseiltakaan ei ole vältytty. 

Myös muiden alojen yllä on ollut tummia pilviä.

– Varsinkin rakennusteollisuuden kysymyksiin aiotaan erikseen ottaa kiinni, arvioi MTV Uutisten politiikan toimittaja Alec Neihum tulevia neuvotteluita. 

Ensimmäisessä budjetissaan hallitus ei kuitenkaan vaikuta kiristävän valtion kukkaron nyörejä niin kovalla kädellä kuin vielä esimerkiksi kesällä ajateltiin. 

– Kesällä povasin, että ensimmäinen budjetti tulee olemaan niin kipeä, että täällä huutaa kaikki ja Li Andersson (vas.) teippaa itsensä valtiovarainministeriön seiniin. Hallitus ei toteuta leikkauspäätöksiä niin etupainoisesti kuin se kenties olisi voinut tehdä, Neihum pohtii. 

Juttu jatkuu videon jälkeen. 

9:45img

Katso myös: Kuka vie ääniä ja keneltä? Presidentinvaalit Pöllöraadin hampaissa

"Paljon vastustusta" 

Kaikki eivät silti pidä hallituksen toimista. 

– Hallitus tekee työmarkkinauudistuksia, joihin liittyy paljon vastustusta – paitsi ay-liikkeessä myös kansalaisten keskuudessa, Uuden Suomen päätoimittaja Jenni Tamminen muistuttaa. 

– Yhdistettynä nämä asiat, että jos on tulossa paljon työpaikkojen menetyksiä, työelämäuudistuksia, joita vastustetaan, ay-liike rasvailee koneistojaan ja kaivelee soppatykkejä varastoistaan. Onhan tässä aineksia kaikenlaiselle levottomuudelle, Tamminen jatkaa.  

Maaseudun tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen penäsi "huonosta klangista" huolimatta yhteiskuntasopimusta hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen välille. 

– Tilanne on nyt niin huono. Hallituksella ei ole oikeastaan mitään tapaa hoitaa tätä asiaa. Sen lisäksi, että kaikki menee huonosti, vielä omin voimin lisätään vastakohtaisuutta, Kemppainen sanoi. 

MTV Uutisten Neihum muistutti, että hallituksen työelämäuudistukset tulevat tipoittain ja koskettavat eri ihmisiä. 

– Tämä voi hieman suojata hallitusta, Neihum sanoo. 

Lue myös: Rakentaminen kyykkää nyt pahasti – näillä keinoilla talousviisaat tukisivat kärvistelevää alaa

Kestääkö hallitus paineen?

Kestääkö hallitus, jos työmarkkinajärjestöt järjestävät laajoja mielenilmauksia työelämäuudistuksia vastaan? 

Raadissa pohdittiin, että uudistukset on kirjattu varsin tarkasti hallitusohjelmaan eikä hallituksella näin ole niin paljoa varaa perääntyä niistä. 

– Se ei voi hallitukselle tulla yllätyksenä, että ay-liike vastustaa uudistuksia. Mutta sen otan esiin, että ennen vaaleja mikään muu nykyisistä hallituspuolueista ei kannattanut hyvätuloisten veronalennuksia, paitsi kokoomus. Voisi luulla, että hallituskumppanit alkavat (sanoa), että se nousisi esille uuteen tarkasteluun, Uuden Suomen Tamminen sanoi. 

– Ei hallituksella ole syytä luopua uudistuksistaan, vaikka Senaatintorilla olisi paljon jengiä ja hernekeittoa koko kansalle, Neihum säesti. 

Lue myös: Sosiaaliturvan leikkaukset herättävät huolta myös kunnissa – toimeentulotuen tarpeen pelätään kasvavan

"Olenpa vähän sellaista vihiä saanut"

Neihumin mukaan hallitusohjelman kirjaus maahanmuuton kolmen kuukauden säännöstä voi nousta esiin ensi viikon neuvotteluissa. Ohjelman mukaan töihin saapuneen maahanmuuttajan on poistuttava kolmen kuukauden jälkeen Suomesta, jos hän on menettänyt työnsä eikä ole saanut uutta tilalle. 

Asia on puhuttanut julkisuudessa ja kokoomuksesta on kuultu puheenvuoroja, joissa on ehdotettu, että suunnitelmasta voitaisiin osin livetä. 

– Olenpa vähän sellaista vihiä saanut, että mahdollisesti siitä voitaisiin käydä keskusteluja riihen yhteydessä, Neihum sanoi. 

Lue myös: Kahdeksan tärppiä eduskunnan syksyyn – seuraa näitä kuumia kysymyksiä

Eeva Lehtimäen kommentti: Vielä ei kannata lyödä vetoa seuraavasta presidentistä

Ruumiintarkastus kenelle tahansa ilman rikosepäilyä – sisäministeriltä radikaali ehdotus katujengien kitkemiseksi

Hallitus ei juuri saa tukea polttoaineveron alentamiselle

Tuoreimmat aiheesta

Pöllöraati